предавания контакти
 


  Да Нарисуваш Вярата
 

 

 


За предаването:
Образователно-публицистичната поредица в четири части Да нарисуваш вярата акцентира само и единствено върху храмовата култура на православните християни и отношението им към иконите и иконописта. Търси се отговор на въпросите „Знаем ли какво казват иконите и как да се отнасяме към тях“.

Анотации

1.“Да нарисуваш вярата“ част първа „Началото“ проследява съвсем накратко историята и възникването на иконописта и иконите от раннохристиянския период до ХХ век като част от християнското богослужение. Свещеник, богослов и художник обясняват богословското основание за съществуването на иконите.

2.“Да нарисуваш вярата“ част втора „Храмът“ представя храмовата култура на вярващите, разположението на иконостаса и иконите в храма, както и основните видове канонични иконографски типове изображения на Иисус Христос и Света Богородица.

3. “Да нарисуваш вярата“ част трета „Паметта“ представя Църковния историко - археологически музей към Светия Синод на Българската православна църква, който притежава най-голямата колекция от икони в България. Събирани са над 90 години. Показваме и най-старата намерена в България икона от Х век, която е изложена в музея. Показваме и най-стария автентичен портрет на епископ Софроний Врачански, който е част от музейната сбирка.

4.“Да нарисуваш вярата“ част четвърта „Иконописецът“ представя художника Георги Димов, избран да подари своя икона на папа Йоан Павел Втори през 2002 г. по време на посещението му в България. Негови икони има в цял свят, включително и в българския параклис на о. Ливингстън в Антарктида.

 
 
 
 
 
 
 
програма