предавания контакти
 
03:50
05:00
06:00
06:35
Хайдути - митове и предания: Индже войвода
Непознатото лице

  Фестивал на занаятите по Малкотърновски, от извора на Странджа
Сряда, 10 Юли 2019 09:32
 

 


И тази година бе спазена традицията за провеждане на Фестивала на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа".

  • Милена Дренчева - секр. НЧ “ Просвета – 1914 г. “ - Малко Търново:

„ Добре дошли при нас. Вие сте на осмото издание на Фестивала на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа". Днес е вторият ден от фестивала, вчера имахме фолклорен концерт, имахме изложения – базар на кулинарни изкушения. Като цяло ние правим демонстрация на занаяти, представяме уникалното, което е имало при нас още от древността, както кухнята, така и традициите, бита и фолклора на странджанци. Тук идват много хора през двата фестивални дни. Установили сме, че тази традиция е много успешна. Така представяме на целия регион на Странджа уникални занаяти и традиции. Естествено каним и други занаятчии, защото ние в момента не поддържаме всички занаяти. Така например, каним грънчари от град Айтос.Имаме винаги много гости, очакваме винаги много туристи и изпълнители, включваме богата програма, както за деца, така и за възрастни”.

 Украсена в битов стил арка бележи своеобразен вход  на площада. Задължително ли е да се мине през нея?

„ Арката е един вид вход към фестивала, и ни прави впечатление, че хората, като влизат – минават под нея с голямо удоволствие, и така се създава настроение. По дърветата слагаме плетени графити, които също са част от занаятчийството тук. Плели са ги жени от града, с което се гордеем. – разказва Милена Дренчева.

Тези ярко червени халища, и те ли са характерни за Странджа?

„ Да, те са част от бита на странджанките. Указва се, че инициативата е все по – успешна. Всяка година привличаме повече хора, разбира се с помощта на община Малко Търново. Винаги си намираме спонсори, които тачат българското и духа на Странджа, и ни подкрепят. Основно Общината винаги е била до нас в организирането на фестивала”. – завършва Милена Дренчева.

 

 

 
 
 
 
програма