предавания контакти
 
02:50
03:20
03:50
05:00
Традиции и обичаи: Празник на пестила в Етъра, 2 част
Хайдути - митове и предания: Индже войвода

  Арт фестивал „Тайните на бабината ракла”
Сряда, 03 Юли 2019 13:56
 

 


В последната неделя на месец юни екипът на предаването Фолклорни пътешествия стана част от арт фестивала „Тайните на бабината ракла”. Петровденските празници са едни от най – дългоочакваните за жителите на пловдивското село Ягодово, но и не само. За четвърта поредна година над 400 участници се включиха в мероприятието. Някои от тях бяха от Силистра, Ямбол, Горна Малина, Рогош, Катуница. Събитието не е с конкурсен характер, но въпреки това организаторите поощриха част от самодейците със специални награди, сред които за най – лична мома и момък, най - млад и най - възрастен участник.

Катя Забукова – организатор:

„Самото събитие първоначално през 2012 година се роди като финал на проект, след това през 2014 решихме, че може да стане самостоятелен фолклорен фестивал. Обсъди се от читалището и се взе решение да се провежда ежегодно по петровските празници, които се провеждат всяка година в село Ягодово.”

- Каква разлика има това издание спрямо първото?

“Разликите са в това, че първоначално имахме участници от по – близките населени места. Не се знаеше толкова за неговото съществуване. С годините започна да се разпространява нашата идея и съществуването на фестивала все по – надалече. И тази година имаме гости от много далече, просто става национален фолклорен фестивал. От плахото прохождане в началото сега смело можем да твърдим, че сме национален фестивал.”

- Какво ще пожелаете на всички хора, които тепърва предстои да се включват в това събитие, на гостите, както и на зрителите на телевизия Дестинация БГ?

“Пожелавам преди всичко, колкото и да е клиширано да бъдем живи и здрави. При нас вратите са отворени и всеки може да присъства. Нямаме ограничение на пол и възраст, нито дали фолклора ще бъде обработен и автентичен. Всеки може да се изяви на нашата сцена, само да има доброто желание… взема си торбичката с доброто настроение и пристига при нас.”

 
 
 
 
програма