предавания контакти
 
01:45
02:50
03:20
03:50
Проект екологично развитие
Традиции и обичаи: Празник на пестила в Етъра, 2 част
Хайдути - митове и предания: Индже войвода

  Фолклорен фестивал „Да съхраним българското”
Сряда, 26 Юни 2019 14:07
 

 


В предпоследната неделя на месец юни в село Церово, община Своге се преведе петото издание на фолклорен фестивал „Да съхраним българското” , което успя да привлече участници от цялата страна. Тази година традиционният фестивал „Да съхраним българското” успя да съвпадне и с празника на село Церово. Може би и точно заради това гостите на мероприятието бяха с много радостно и приповдигнато настроение. На площада пред Народно читалище „Христо Ботев” 1929 всички можеха да се насладят на най-разнообразни автентични и обработени изпълнения от народното ни творчество, сред които граовско, шопско, та дори и македонско. Събитието има за цел да опазва, съхранява и популяризира българския фолклор, традиции и обичаи. Спомагайки за развитието на любителското фолклорно творчество, като предоставя възможност за изява на колективи от региона и не само. Фестивалът няма състезателен характер . Стремежът на организаторите е все повече да привличат самодейни колективи, с които да споделят общата си любов към българското.

Христина Георгиева - организатор:

"Първоначално идеята ни беше да проведем един пролетен фолклорен празник. Това беше началото преди пет години.След това поради проявения интерес от много групи решихме да го именуваме фолклорен фестивал и така вече за пета поредна година провеждаме нашия фестивал.” Да съхраним българското” нарекохме го така, защото това наистина е много важно. А именно фолклорът е нашата идентичност пред света като българи и всяка година имаме посещаемост най – малко 15 състава от различни области на фолклора – певчески, танцов, словесен фолклор и обичаи."

- Какво други интересно ще ни разкажете за това мероприятие? С какво то се отличава от останалите в региона?

"Откроява с това, че ние го организираме с много голямо желание. Много сърце и душа влагаме в организацията на този фестивал. Всичко правим сами.Екипът на читаличето и самодейци."

- Има ли изпълнение, което да се открои спрямо останалите, според Вас?

"Имах възможност да наблюдавам почти всички изпълнения.Мога да кажа, че всички ми харесаха.Особено много ми хареса мъжката фолклорна група от село Лебница, община Сандански.Може би, защото в нашия район нямаме мъжка певческа група. Тези хора много ми харесаха."

- Какво ще пожелаете на всички бъдещи участници и на всички зрители, които Ви гледат?

"Пожелавам най – напред да бъдат здрави, да продължават да обичат българския фолклор, защото щом са тук значи го обичат.А на всички, които тепърва предстои да се запишат, мога да кажа, че ще ни бъде приятно да ни гостуват и , че много ще се радвам да се запознаем."

 
 
 
 
програма