предавания контакти
 
01:10
01:45
02:50
03:20
Проект екологично развитие
Традиции и обичаи: Празник на пестила в Етъра, 2 част

  Събор“ Хайдут Генчо“ - Хисаря
Сряда, 26 Юни 2019 11:57
 

 


Местността Дюлите, квартал Момина баня - Хисаря освен,  че даде възможност на участниците в събора да се настанят комфортно, но прибави и красотата на ширналата се на далеч 180 - градусова гледка. Съборът “ Хайдут Генчо“ е организиран от Община Хисаря, с любезното съдействие на НЧ “ Н. Й. Вапцаров – 1927 г.“ гр. Хисаря, кв.Момина баня. Те се бяха погрижили да представят както кухнята, така и занаятите на бившето село Момина баня. Сред основните организатори бе и Сдружение „Хайдути“. Съборът е наша визитна картичка - споделя Тодор Тодоров - байрактар на Сдружение „Хайдути“:

  • Тодор Тодоров - Сдружение „Хайдути”:

„  Съборът се случва вече за четвърта година подред. Той е с една единствена цел – да цъбуди интерес у хората за родолюбието, към носиите, към обичаите, които представяме и към паметта на героите, които са малко позабравени. Ние почитаме един човек, който е закривал християнското население точно в  този регион, а именно хайдут Генчо.”

Няколко думи да ни кажете за Сдружение „ Хайдути”….

„ Сдружение „ Хайдути” е сформирано преди 5 години от група ентусиасти, които все повече набират сила, все повече родолюбиви българи се присъединяват към нас. Нашата цел е да събуждаме тази искрица – родолюбие у децата, именно затова правим много уроци по родолюбие в училищата. Това го приемаме, като наша мисия, като социална цел към обществото, за да събудим любовта на децата към героите, които са защитавали мирното християнско население.” – продължава Тодор Тодоров.

Още за събора „ Хайдут Генчо” от Анелия Милушева:

  • Анелия Милушева – етнолог:

„ Първата година, когато се случи този събор, всъщност аз бях гост. Тук срещнах много хора, които са отдадени на тази идея – да запазим българското, да съхранят фолклора ни, и станахме близки приятели. В последствие бях поканена да се включа, като част от организацията на събора.”

Какво ще видим днес тук?

„ В програмата са включени много групи от села и колективи от Народни читалища от района, от селата около Хисаря, но има и гости, които идват от по – далече. Освен сценичната програма, която върви през цялото време, тази година имаме и една паралелна програма, която се случва пред хората. Имаме възстановка на един стар двор, където могат да се видят стари занаяти, стар начин за приготвяне на местни храни. Могат и да се видят неща като: как се прави подница, какво всъщност е тя и как се използва. Това е идеята на нашия събор  - да съберем миналото с модерния свят, с настоящето и всъщност тази традиция, която се пренася през поколенията. Тази година имаме две много интересни групи. Едната е от град Баня, която е вписана в представителната листа към Юнеско за световно богатство. Те ще представят пред нас едно хоро на песен „ Бански Лазар”, което е характерно само за техния град и не се случва никъде другаде в България.”- обяснява Анелия Милушева.

Най-вълнуващия момент на събора по традиция бе  възстановката за „Хайдут Генчо”.

  • Тодор Тодоров-байрактар на Сдружение „Хайдути”:

 "Възстановката днес представлява живота на хайдут Генчо, тоест как той е станал хайдут, какво го е накарало да хване гората и след това да събере чета, която да закриля християните и да наказва поробителите.”

Хората се виха до късно. А посланието на Сдружение Хайдути гласи:

  • Тодор Тодоров-байрактар на Сдружение „Хайдути“:

„ Вярвайте в Бог, обърнете се към корените си, не се прекланяйте пред  чужди идоли и носете България в сърцето си.”

 
 
 
 
програма