предавания контакти
 
00:35
01:10
01:45
02:50
Проект екологично развитие

  Пловдив - Древен и Вечен
Вторник, 18 Юни 2019 10:20
 

 


Внушителен брой участници от цялата страна  записа първото издание на Фестивала „Пловдив – Древен и Вечен. Над 200 човека пресъздадоха в най - стария жив град в Европа бита и културата на траки, антични хора, късна Античност, Средновековие, та чак до Възраждането по нашите земи. Под сенките в парк Лаута бяха разположени лагерите от съответните епохи, където възстановчиците пресъздаваха бита, облеклото, въоръжението и бойните техники, характерни за хората и съответния исторически период. Емоциите се редуваха в забързан ритъм - заради  вълнуващи демонстрации на стрелба с лък от кон, или пък заради съдбата на гладиаторите на арената. После следваше кулинарен празник от средновековието, на който всички бяха добре дошли да опитат ястия за бедни и богати от една маса. И като има човек настроение,  му идва да поиграе - в случая средновековни танци, от простолюдието до двореца... Много по - различна е атмосферата на българската седянка, където хем са се забавлявали, хем и работа са вършели, хем и моми и ергени са се задявали... Не може възстановка на Възраждането да мине без славните хайдути и поборници за свободата на поробеното отечество... Пъстър исторически калейдоскоп  представи за публиката първото издание на Фестивала „ Пловдив - Древен и Вечен”. Не помня в учебниците по история да се споменава, но се оказа, че е имало Филипополско  херцогство и Пловдив е бил част от Латинската империя за времето от 1204 - 1260 г.  Пловдивските участници представят рицари - тамплиери и разказват интересни истории не само за тях...

  • Красимир Джамбазов-председател на Сдружение за исторически възстановкики „Филипопол“:

„ Това по – скоро е най – известния шах от средновековието достигнал до наши дни. Не толкова, колкото е свързах директно с тамплиерите, колкото неговата история, която е много интересна. Той е намерен в пясъка на остров  Луис, и моментално поради това, че фигурите са много интересни и всяка една от тях има собствено изражение, което показва някакво преживяване, те веднага попадат в музея на Шотландия, а половината от тях заминават в Британския музей. Ние тук може да предоставим на публиката възможността да играят с тези фигури, и да им направим разяснение за правилата, как точно слона, който идва от Изток се преобразява на епископ, а до днешно време става офицер. Тоест имаме едно развитие, както на тамплиерите, така и на самия шах. Можем да видим еволюцията. Друго интересно за тези фигури е, че те са изработени от бивни на морж. По тях се установява произхода – скандинавски, някъде към Норвегия, което може би има нещо общо и с викингите. Вероятно цялата история може да бъде възстановена от учените от Британския музей, които най – вероятно имат хипотеза и за потънал кораб, който идвал от Норвегия към бреговете на Шотландия. Хората могат на живо да пипнат тези фигури и да поиграят с тях. Те са абсолютно, точно копие на музейните.”

  • До колкото разбрах от предварителния разговор, виното никога не е било забранявано на тамплиерите, за разлика от шаха?

„ Точно така. Много неща са забранявани по устав на тамплиерите, като военно – монашески орден. За тяхно щастие, виното не е билизабранявано никога. Най – интересното е, че до наше време, дори е достигнала френската поговорка „Да пиеш, като тамплиер.”Правило е впечатление на всички тогава, че рицарите тамплиери живеят по – дълго време от средната продължителност на живот, която е била ниска през средновековието. Основното обяснение на хората по това време е било, че те чрез молитви и праведен живот са спечелвали благоразположението на Бог, и Той е бил по – милостив към тях. Дарявал ги е с по – дълък живот. Сега ние откриваме отговора, който се крие в хранителната им диета. Така, че комбинацията от строг режим, начина на живот и хранителната диета, плюс малко вино, явно са се отразявали положително на рицарите.” – продължава Красимир Джамбазов….

Фестивалът „ Пловдив - Древен и Вечен”  е част от програмата на Пловдив – „ Европейска столица на културата”. Негови  организатори са пловдивските: Сдружение „ Заедно за личностно развитие“ и Сдружение за исторически възстановки „ Филипопол“, както и Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции – „ Авитохол“ -  Варна и Сдружение „ Дукс Антика“ – Свищов.

 
 
 
 
програма