предавания контакти
 
00:00
00:35
01:10
01:45
Непознатото лице
Проект екологично развитие

  Испански лешояди идват в Спасителен център „ Зелени Балкани”
Четвъртък, 13 Юни 2019 08:33
 

 


Пратка от десет  черни лешояда, осигурени от испански природозащитни организации, пристигна в Спасителния център на „Зелени Балкани”. Птиците са част от дългогодишна програма за завръщането на вида в България, по проект „ Светло бъдеще за черния лешояд”. В центъра черните лешояди са подложени на щателен преглед за установяване на здравословното им състояние след дългото пътуване. Проверяват се документите и пръстените на птиците. Прави се задължителното външно и вътрешно обезпаразитяване.

  • Ивелин Иванов, Р-л проект „ Светло бъдеще за черния лешояд“ -СНЦ “ Зелени балкани“:

„  Това е втората пратка черни лешояди, които пристигат от Испания в България от областта Екстремадура. Това е най – южната част на Испания, където все още има запазена една от най – голямата и стабилна популация на черен лешояд в Европа. Причината да дойдат тези птици при нас е програмата ни за възстановяване на вида. Казвам втората пратка, защото миналата година пристигнаха първите дванадесет птици, сега пристигат и вторите десет птици. Предвидено е след, като престоят около месец и половина в рехабилитационния център на „ Зелени Балкани” около месец и половина карантинен период, да бъдат настанени в адаптационната волиера в Природен парк „ Врачански Балкан”, където след шест месечен престой на адаптиране с околната среда, да бъдат освободени обратно в природата. Птиците, за да стигнат до нас са получили различни увреждания, изпадали са в критични и бедствени ситуации из цяла Испания, където са събрани в центъра на наши партньори от природозащитната организация „ Амус”. В продължение на шест месеца те се грижеха за тях, оказваха им различни видове ветеринарни манипулации, за да стигнат в състоянието, в което са, в момента. В България вече почти са готови за освобождаване в природата….”

Това, може да се каже, е втори етап на освобождаване,коментира Ивелин Иванов. Миналата година в Източна Стара планина, района на Сливен и Котел са освободени общо 11 птици, също с испански произход. След различни перипетии  всички те към днешна дата се адаптират успешно в българската природа. Възстановяването на редкия - черен лешояд е поредна стъпка, след възстановяването на гнездящата популация на белоглавия лешояд, а заветната цел на природозащитниците е "връщането" на брадатия лешояд - символ на българската природозащита.

#Natura2000NewHorizons

 
 
 
 
програма