предавания контакти
 
23:25
00:00
00:35
01:10
България: Вчера, днес, утре: Първото българско царство
Непознатото лице

  Спасените примамки – отново на свобода
Понеделник, 10 Юни 2019 10:11
 

 


Днес денят е прекрасен за екипа на Спасителен център „ Зелени балкани”. Един от тези, които осмислят неговите усилия, насочени към опазване на уникалното природно наследство на България. Дойде време да бъдат освободени и върнати в природата  част от конфискуваните в началото на годината при бракониерски лов 58 гъски и зеленоглави патици и техните 11 малки, излюпени в Спасителния център. Преди поставянето в преносимите клетки, птиците се обезпаразитяват - външно и вътрешно. След като са натоварили, екипите се отправят към язовира край с.Пъстрен. Това място са избрали природозащитниците,  като най - подходящо за спасените водоплаващи птици. Ивайло припомня драматичната предистория  на днешния щастлив край:

  • Ивайло Клисуров – Управител на СЦ за диви животни в Стара Загора „ Зелени Балкани”:

“ Патиците бяха конфискувани през зимния период от лесничейството в Стара Загора – Държавно горско стопанство, поради това, че бяха използвани, като жива примамка, което е незаконен начин на лов, съгласно закона за лова и опазването на дивеча. Всички тези птици бяха настанени в спасителния център на „Зелени Балкани” и по – късно с тяхното потомство ги освобождаваме, този път го правим съвместно със Съюза на ловците в Стара Загора, с което работим  сравнително добре. Имаме много допирни точки. Ние, като организация не сме против лова, ние сме против незаконния лов.”

И като си помисли човек, че някои от възрастните са били с отрязани махови пера,а други - дори и с отрязани пръстови кости, завързани с въжета и  дори, вериги!... Благодарение на грижите на Екипа на Спасителния Център част от тях са възстановени и тази пролет са освободени на брега на езерото Вая, а други, като тези тук ,са се почувствали толкова добре, че дори, успяват да се размножат!Малките за първи път плуват в езеро:

  • Ивайло Клисуров - на СЦ за диви животни в Стара Загора „ Зелени Балкани”:

„ Традиционният начин на лов – куче, човек, пушка, обход и реките: Марица, Тунджа и други за нас не е проблем. Проблемът е, когато се започнат незаконните действия, масови отстрели на животни. Това нещо не трябва да се случва в страната и се надяваме, че постепенно тези неща ще бъдат отживелица. Все повече ловци виждаме, които започват да го проумяват. За нас е много важно всички целеви групи, които са в природата: ловци и риболовци да бъдем в комуникация, дори и да имаме някакви разногласия, те да бъдат изчиствани в рамките на добрия тон и на сътрудничество. Надяваме се, че чрез подобни събития ще привлечен все повече ловци на страната на природозащитниците и една част според мен са осъзнали това нещо. Надявам се този процес с годините да се повишава и след време да достигнем нивото на други страни, където ловците и природозащитниците работят заедно”.

Първите две птичи семейства, чиито малки вече са достатъчно пораснали, за да живеят в дивото, поемат към свободата  в присъствието на своите спасители.Пожелаваме им попътен вятър и дано имат по – добър късмет с хората……

#Natura2000NewHorizons

 
 
 
 
програма