предавания контакти
 
22:50
23:25
00:00
00:35
България: Вчера, днес, утре: Първото българско царство
България: Вчера, днес, утре: Първото българско царство
Непознатото лице

  Първи средновековен фестивал на крепостта край с. Мезек
Сряда, 05 Юни 2019 11:39
 

 


 Най–запазената средновековна крепост в Родопите, само на 2 км от гръцката граница, бе домакин на първия средновековен фестивал Мезек 2019, който се проведе на 1 и 2 юни.

Даниела Гълева – екскурзовод крепост Неутзикон:

„Средновековна византийска крепост, изградена е в края на XI век началото на XII по времето на византийския император Алексий I Комнин. Основната, главна функция е била да охранява териториите между реките Марица и Арда. Изградена е от ломени камъни споени с бял хорасан и украсена с три тухлени пояса, които могат да се видят от външната страна. Камъните са вземани от село Петрота, което в момента е в гръцка територия.”

За идеята на мероприятието споделя Хубен Скерлев – експерт Туризъм Свиленград:

„Идея възникна преди няколко години, когато бяхме при наши колеги и видяхме как се случи един подобен фестивал. И понеже ние разполагаме с една много добре запазена крепост искахме да пресъздадем тази средновековна атмосфера и на нашата крепост. Така и ние за първи път си имаме наш средновековен фестивал. Искахме да представим бита, живота и как е било в миналото на всички наши посетители, на всички живущи на територията на село Мезек и като цяло на община Свиленград - на всички гости да представим нещо ново и различно.”

- Какво предлага първия фестивал на посетителите?

„Предлага средновековна възстановка на бойните сцени. Ще представим етюди от живота на император Юстиниан и на императрица Теодосия, които се предполага, че са живели в тази епоха. Има средновековни занаятчии, медовина. Плътно се старахме да се придържаме към датировката на крепостта. Това беше много важно, да не е нещо ново или нещо по – старо, да се държим плътно към датировката на крепостта. Ще видим нашата крепост да оживява по един нов и различен начин.”

- Кой Ви помага в неговото осъществяване?

„Това нямаше да стане без нашите партньори от Фестивали Бг, повече от 2 месеца държим връзка с тях и организацията не беше никак лесна. Гвоздеят на програма е група Чигот, така че не беше никак лесно, но се радвам, че се справихме, че изглежда така по този начин, че има интерес .”

Сдружение за исторически възстановки Чигот Варна бе в основата на пресъздаване на средновековната атмосфера. Техен член посрещаше гостите с медовина и варен нахут, а в средновековната кухня се „завъртяха” характерни за времето си ястия с неочакван за днешния консуматор вкус. За малчуганите имаше специална работилница, която запозна децата с играчките на техните връстници по онова време и им даде възможност за творчество. За други като тях, а и по – големи бе интересно да се потопят в някогашните детски игри грижливо подготвени от домакините – стрелба с лък, дърпане на въже и още много забравени и съживени емоции имаше покрай тях. Гвоздеят на програма, разбира се, бяха средновековните битки и това бе само една малка част от това с което ще се запомни първия средновековен фестивал на крепостта край свиленградското село Мезек.

Хубен Скерлев – експерт Туризъм Свиленград:

„Надяваме се, ако тази година постигнем успех и има много посетители най – вече да си го направим ежегодно и да си го провеждаме всяка година. Доста събития съвпаднаха с тази дата, знаем 1 юни Денят на детето, знаем и 2 юни. Съвпадна и с някакви други възстановки из страната, но ще се стараем да го запазим около тази дата.”

 
 
 
 
програма