предавания контакти
 
20:20
21:30
22:15
22:50
Via sakra
Традиции и обичаи: Национален фестивал на ореха
България: Вчера, днес, утре: Първото българско царство

  Празник на Дрипавата баница - село Върбица
Вторник, 21 Май 2019 09:32
 

 


Многобройното участие на желаещите да се включат  в празника изненада дори домакините.

  • Анелия Димитрова-секретар на НЧ “ Градина-Върбица-1894“ :

„  Днес Върбица празнува Празника на Дрипавата баница. Празникът стана традиционен, всяка следващо издание събира все по – голям брой участници от все по – далечни краища на България. Както виждате тук е много весело, много автентично и много вкусно.”

  •  В този ред на мисли…. Колко са  участниците тази година?

„ Тази година имаме участници от 22 населени места в България, от 5 области. Интересното тази година, е че имаме участници от нашите съименници от село Върбица, Община Димитровград, Област Хасково и село Върбица, Община Плевен, Област Плевен.”- пояснява Анелия Димитрова.

  • Тазгодишното трето издание, с какво ще го запомним?

„ Като начало ще кажа, че ще го запомним с прекрасното време, защото до сега нямахме този късмет. С навитото като бабината баница хоро, което стана страхотно, с всички тези засмени, слънчеви хохра, които са се постарали да дадат най – доброто от себе си и да направят вкусните баници.”

  • В край на краищата, колко баници участват в конкурса?

„ Оказа се, че са над 200 баници тази година. Миналата година бяха 170. Наблюдаваме градация.”

  • Как ще определите участието на домакините от село Върбица?

„ Нашето участие, като цяло си е най – масово, но ние като домакини никога не участваме в конкурсната програма. Искаме да раздадем наградите на гостите, да се чувстват добре, и да си тръгнат удовлетворени, за да дойдат пак.”- казва Анелия Димитрова

  • И въпреки всичко имаме една много голяма и красива маса, на която бяхте подредили баниците от Върбица?

„ Да, всички самодейки се включват, включиха се хора от селото, с кой каквото може”.

  • Върбица празнува празника на „ Дрипавата баница” , защо дрипава?

„ Наименованието на нашия празник дойде от гатанката – „ Дрипава циганка царя от пътя отбива”? И дрипава, защото нашите майсторки я правят малко по – раздърпана, по - рошава и съответно тя става малко по – дрипава. Иначе рецептата си е характерната за българската традиционна баница: яйца, сирене, домашно приготвени кори и домашно приготвено кисело мляко. Това е нашата дрипава баница.” – казва Анелия Димитрова..

Броят на желаещите да участват в конкурса за баници очевидно расте с всяко ново издание. Фолклорните групи, които свирят, пеят и играят на сцената на Празника на дрипавата баница в с. Върбица искаха да докажат, и го направиха, че освен прекрасни изпълнители, са и изкусни кулинари. Щандовете буквално преливаха от  най - различни варианти баници, най-вече заради разнообразните плънки-сирене, лопуш , локум,тиква, спанак,шунка, кашкавал, свинско, агнешко, зелен лук та дори и риба. В мазницата на банатските българи от с. Асеново - Никополско,  имаше дори розов цвят, който,убедихме се, придава уникален вкус на баницата. В някои от селата от години живеят чужденци и те вече смело представят наученото в кулинарията от своите български съселяни. Янчо Янков, потомък на опълченец от с.Върбица, който не за първи път е член на журито.

  • Янко Янков - с.Върбица, жури:

„ Виждате колко много хора присъстват тук и все нови и нови състави и участници прииждат и се представят отлично с традициите, които са запазили и ни ги представят на нашия празник. Малко нескромно звучи, но аз съм също специалист, представям се с две баници. Миналата година също участвах, така че имам опит, имам и възможността да опитам други баници и да ги сравня с моите. Всичко беше на ниво и се надявам другия път да достигна нивото на участниците.”

Домакините бяха подредили и уютен демонстрационен кът,където 73 -годишната баба Стефка показваше на внучките как се меси и точи баница. Празникът на дрипавата баница в с.Върбица се организира от НЧ“Градина-Върбица-1894“ със съдействието на община Горна Оряховица.

 
 
 
 
програма