предавания контакти
 
16:50
18:00
18:35
19:10
Български събор "Хайдут Генчо"
Непознатото лице

  Подготовка на млади египетски лешояди за напускане на волиерата в Източни Родопи
Петък, 17 Май 2019 08:41
 

 


Красотата на Източните Родопи  е пословична, омагьосваща и погледът е ненаситен да я съзерцава. Но днес в партньорство тук са екипи на „Зелени Балкани” и „Българско дружество за защита на птиците”  с друга цел: подготовка на млади египетски лешояди за напускане на адаптационната волиера и монтиране на джи пи ес предаватели на птиците .

  • Волен Аркумарев-Българско дружество за защита на птиците:

„ В момента се намираме в Източни Родопи на една от площадките за подхранване на лешоядните птици, където има специално изградена волиера за климатизация, за адаптация на младите египетски лешояди преди освобождаването им в дивата природа. В момента във волиерата са настанени три птици, които са дарени от различни зоопаркове в Европа”.

В края на февруар, тази година екип на „Зелени Балкани” транспортира няколко  птици - подарък от 4 европейски зоопарка - Прага, Злин, Чомаков и Шонбрун. Това са 3 белоглави лешояда, 1 брадат лешояд, 3 египетски лешояда и 2 белошипи ветрушки.

  • Волен Аркумарев-Българско дружество за защита на птиците:

„ И трите са мъжки и днес се очаква да ги маркираме със специални джи пи ес, джи ес ем предаватели, чрез които след освобождаването ще можем много подробно да следваме техните маршрути и предвижвания, места за хранене и евентуално ако някъде възникне някакъв проблем да можем бързо да реагираме. По този начин благодарение на тези сателитни предаватели миналата година успяхме да спасим живота на една от птиците,  които освободихме. Птицата тръгна да мигрира, достигна южна Турция, но за съжаление поради лошите метеорологични условия тя беше притисната от времето и няколко дни нямаше възможност да се храни, което доведе до изтощението на тази птица. Ние разбрахме, че има проблем, бързо отидохме на мястото и успяхме да я спасим, докато все още имаше шанс за нея. Ето защо тези предаватели са толкова важни и ни предоставят толкова много информация за самите видове. Всъщност устройството е много малко. То тежи едва 25 грама, съобразено е с теглото на птицата, за да няма негативен ефект върху нея. Зарежда се със слънчев панел, което практически означава, че предавателя може да работи с години, докато тези млади лешояди станат възрастни и дори надяваме се започнат да се размножават”.

Птиците са опръстенени, снабдени  с чип. Преди да бъдат освободени се обезпаразитяват външно. Защо е избрано точно това място за освобождаване на младите Египетски лешояди?

„ Защото в Източни Родопи е единственото запазено място с най – голяма численост на египетски лешояд. Тук се намира така да се каже – ядрото на Балканската популация, където се размножават 20 двойки на сравнително малка територия. В резултат на това, това място привлича и много млади птици, които все още не са готови да се размножават, но посещават мястото, търсят храна, свикват с района, така че тези птици след освобождаването си ще имат възможност да станат част от групата. Те ще им помогнат при търсене на храна и ще ги научат на практика как да бъдат диви, защото до момента те познават единствено живота във волиера, живота в зоопарк”. – уточнява Волен Аркумарев ..

Моментът на освобождаването и първите няколко дни са особено критични за младите птици -подчертава Волен Аркумарев:

 „ Най – трудният момент е първата нощ след освобождаването, когато винаги имаме колебания, дали птиците ще се ориентират правилно да нощуват на по – високо място,  на непристъпна скала или върха на някое дърво, където няма да бъдат атакувани от хищници и нападнати през нощта. Така че след два дни предстои освобождаването и се надяваме да мине гладко и да няма никакви проблеми. Вторият най – критичен момент е да започнат да се връщат на площадката за подхранване, където в началото ще им осигуряваме допълнителна храна, за да заякнат и да имат достатъчно енергия да изследват района наоколо, а след това постепенно те вече ще започнат да си намират сами храна и да оцеляват в дивата природа. Всъщност нашата намеса е най – важна именно в самото начало на освобождаването, след това се надяваме, че тези птици ще бъдат достойни обитатели на Източни Родопи и дай Боже след пет, шест години да се върнат тук и да оставят своето поколение за в бъдеще”.

Надеждата на защитниците на птиците е чрез освобождаване на младите лешояди да се подпомогне популацията на вида, която в момента е в много критична ситуация:

„ В цяла България са останали едва 27 двойки. Това е най – бързо изчезващия вид в Европа, за който се полагат специални грижи. В момента ние работим с партньори от 14 държави по пътя на миграцията, от България, през Близкия Изток до Централна и Източна Африка, където лешоядите зимуват. Всяка есен те изминават над 5 хиляди километра, за да достигнат тези места за зимуване, и може да си представите, че преминават през едни от най – размирните райони, където дебнат много заплахи”. – ни разказва Волен Аркумарев….

Няма да сгрешите, ако предположите , че най-големите заплахи за вида  са свързани с човека и неговата дейност. Най-широко разпространената  е незаконното използване на отровни примамки от хората  срещу хищници. Лешоядите се хранят с труповете на отровените животни и на свой ред умират.

  • Волен Аркумарев-Българско дружество за защита на птиците:

„ Именно в резултат на използването на такива незаконни примамки в България е изчезнал брадатия и черния лешояд, като гнездящи видове, а белоглавия лешояд беше докаран до ръба на изчезването. Слава Богу, благодарение на усилията на много природозащитни организации в България, популацията на тези видове се увеличава и сега е време да действаме и да спасим и египетския лешояд, който е един от символите на българската природа и природозащита”.

Друга честа причина за смъртността при египетския лешояд  са някои типове електрически стълбове по пътя на миграция или местности за зимуване на птиците, където няма скали, няма дървета и те се явяват единствените високи места за кацане. При размах на крилата е възможно те да докоснат жиците и птицата става жертва на токов удар. Волен Аркумарев споделя,че те работят за изолирането на тези опасни стълбове, защото от тях загиват и щъркели, вранови и други по-едри птици:

 „ Ние за щастие срещаме отворена врата за дискусия и за подкрепа от електроразпределителните дружества в страната. За жалост виждате, колко много усилия ни коства да ги направим диви, да ги пуснем,  да ги съхраним в местата, където гнездят, и ако те просто отидат пет хиляди километра по на юг и бъдат убити, това означава, че нашите усилия са отишли напразно. Ето, защо ние се опитваме да работим по целия път на миграция на този световно застрашен вид. Надяваме се нашите млади египетски лешояди да бъдат новото поколения, новата надежда за този вид в България и на целия Балкански полуостров”.……….

#Natura2000NewHorizons

 

 
 
 
 
програма