предавания контакти
 
00:00
00:35
01:10
01:45
Непознатото лице
Ловци на мигове: Вера Гоцева
България – вчера, днес, утре
Паметта на 13-те сандъка

  Възстановяване на популацията при ловните соколи
Четвъртък, 02 Май 2019 15:14
 

 


Пълната емоционална палитра - от любовни игри до пелени, владее ловните соколи в Спасителен център - Стара Загора. Дарина Енева работи с тях по проект за връщане на ловния сокол в българската природа:

  • Дарина Енева – СЦ „ Зелени Балкани” Стара Загора:

„ Моята работа е да размножавам птиците в центъра. В сегашният размножителен сезон имаме сформирани десет двойки ловни соколи, като не всички от тях са активни. За да бъде активна една двойка, това означава, че и мъжкия и женската трябва да проявяват размножително поведение, като ние спомагаме за това. Манипулираме птиците с храна, по този начин ги стимулираме и те започват своето размножително поведение. Размножителното поведение е освен мъжкия да подава храна на женската, също така и да прави гнездови ямки, те имат гнездилки, в които след това ще се снесат яйцата. Това е много важен процес. Друг начин, с който мъжкия привлича женската е чрез викане. В нашият случай имахме само 23 снесени яйца от шест двойки птици, като не всички от тях бяха оплодени. За момента имаме шест малки, като едната от двойките ни от пет яйца изкара пълно люпило. Всички яйца се излюпиха.  От друга двойка оцеля само едно соколче, което се храни добре в момента. Храната за малките са плъхове, като след десетия ден ги редуваме с пъдпъдъци. Това продължава, докато малките не станат достатъчно големи и вече не стане време да ги местим в хак. Не всички малки ги освобождаваме. Някои от тях остават в нашата размножителна програма. Целта е да имаме максимално генетично разнообразие. Много от двойките ни са от различни страни на Европа. По този начин имаме птици с различни гени и техните малки са съответно съвсем с уникален генетичен материал."

Преди да бъдат пуснати в природата младите птици трябва да се адаптират към средата с помощта на хакове.Единият е в  района на Малко Кадиево:

  • Д-р Руско Петров - СЦ „ Зелени Балкани” Стара Загора:

„ В момента се намираме на територията на Малко Кадиево, където няколко години подред освобождаваме млади ловни соколи, които са излюпени в спасителния център в Стара Загора, и тук в цялата територия освобождаваме тези птици, като в самата територия сме разположили четири броя хакове на дърветата. Всяка година през месец май поставяме пилетата и до края на юли ги наблюдаваме. Към август месец започват да отлитат и да се пръскат на по-големи разстояния, като десет дни след тяхното поставяне ние им отваряме капака и след това птиците започват да излизат, за да се хранят и на адаптационната маса. Към август соколите почти спират да идват в територията и започват , тъй наречения „ скитащ период”.

       Екипът на Спасителен център „Зелени Балкани” ще подготви хака за новите квартиранти….

„ Ще поставим камери, два броя соларни панели и отделно фотокапан.”

И докато новоизлюпените малчугани заякнат достатъчно,  екипът на Спасителния център ще подготви гнездото в хака:

  • Ивайло Клисуров – Управител на  СЦ „ Зелени Балкани” Стара Загора:

„ Ловните соколи са Световно застрашен вид, който действително е много рядък и то най – вече заради човешката дейност. Освен земеделието и всички фактори, които влияят на грабливите птици, като унищожаване на местообитанията, пестицидите, електопреносната мрежа, трафика, както и много други отрови, а също и прекия отстрел. При ловният сокол има специфика, че той е много атрактивен за соколарството и в миналото е бил широко разпространен Арабските страни. В момента използват тези птици за лов и до голяма степен популацията в България, освен че е намаляла драстично поради изброените по – горе причини, тук при нас  е имало много сериозно събиране на яйца и малки от дивата популация, тъй като за соколарите е много по – атрактивно да имат дива птица, която да обучават.”

Равносметката от деня отчита монтирана вътрешна камера вътре в хака, както и една по - голяма отвън. С нея ще се наблюдава както ландшафта,така и хранителната маса ,на коятo се хранят соколчетата. Предстои да се тества работата на фотокапана при отворен  и затворен капак,дали заснема соколи, освободени минали години, които се завръщат на  хака. Остава монтирането на соларния панел максимално високо на дървото, където има най - много слънце целодневно. Той ще захранва двете камери и и фотокапана. Поставен е гнездови материал в изкуственото гнездо, асансьорът за качване на храна работи-доволен е д-р Руско Петров. И ако всичко се развива по план,първите 5 квартиранти трябва да се нанесат в адаптационното гнездо в Деня на Европа 9 - ти май, стискаме им палци……

#Natura2000NewHorizons

 

 
 
 
 
програма