предавания контакти
 
04:00
05:40
06:00
06:35
Светлина искрица заедно с Шевица
Поглед към природата: ДДС Ропотамо
Изкуството: тогава, сега и завинаги: Сашо Костов
Посредници между земята и небето

  Кукерски фестивал в Шейново
Четвъртък, 04 Април 2019 08:40
 

 


Сирни заговезни мина, но кукерите в България продължават да играят. В събота на 30-ти март хлопки и звънци огласиха площада пред читалището в село Шейново:

  • Росица Зланкова - секретар НЧ“ Освобождение - 1884“ - Шейново :

„ Да, това е третия национален фестивал, който организирали заедно с кметство село Шейново и с община Казанлък. Тази година за пореден път участват кукерски състави от цялата страна. Тази година ще участват девет състава от град Камено, които миналата година станаха първенци във фестивала, село Александрово, село Тъжа, село Габарово, село Соколица и село Войнягово. Всички състави са тук да пресъздадат един от най – красивите и прекрасни обичаи български – това кукерството. Благодарение на този празник ние гоним злите сили, посрещаме пролетта и този празник е чакан от българите е цялата страна и навсякъде, където се провеждат такива празници. Благодаря на всички участници в този фестивал, тъй като благодарение на тях ние опазваме българските традиции и ставаме част от Европейското културно наследство, което е много важно да бъде запазено…”

       А този фестивал има конкурсен характер, да ни представите журито…..

  • Росица Зланкова - секретар НЧ“ Освобождение - 1884“ - Шейново :

„ Председател на журито е г-н Веселин Герлимов, академик и хореограф, г-жа Мая Иванова, която също е хореограф и г-н Румен Иванов, хореограф. Благодарение на тяхното участие…. „

        Кукерските групи разполагаха с ограничено според регламента време,в което да представят кукерските традиции от своя край.Видяхме ритуално заораване и засяване, сватба, прошка на сирни заговезни и др. Председателят на журито акад. Васил Герлимов от Шейново, но за първи път председателства журито:

  •  Акад.Васил Герлимов - председател  Жури:

„ Занимавал съм се в областта на музикално – танцовите изкуства от 80- те години досега.”

      Г-н Герлимов за пръв път ли журирате този кукерски фестивал?

„ Специално този фестивал за пръв път журирам тук. Имам много други журирания в страната, а също така и в други кукерски фестивали и най – различни в областта на изкуството.”

     Вашите впечатления…..

„ Винаги се вълнувам и се впечатлявам от нашата национална идентичност и онова, което сътворили нашите деди и прадеди, защото това е вследствие на тяхното творчество и аз не мога да не се възхищавам, тъй като виждам една отколешна традиция пренесена в сегашното време, която по никакъв начин не отстъпва на тогавашното време.”

      А отчитате ли промяната във времето… все пак е традиция, но тя не може да бъде осъвременена?

„ Разбира се, виждам много млади хора, много деца, много жени, които са включени в кукерските маски. Навремето мога да кажа, че почти е нямало женско присъствие, но така или иначе това осъвременяване по никакъв начин не пречи на традицията, която имаме ние. Аз лично също съм бил кукер в моето родно село преди години и съм танцувал. Онова вълнение, което ти самия пресъздаваш и искаш да направиш нещо повече означава, че ти не си себе си, ти си нещо друго, ти си един велик човек, който иска да изгони злото, който иска да пречисти душата си, и не само своята, а душата на хората. Ходихме в домовете за берекет, здраве и плодовитост, да се облагородява нашата родина с красота и плодородие…”

      Кои бяха основните неща, за които съблюдавахте, които оценявахте, на които държахте да видите днес в изпълнението на групите?

„ На първо място това са маските, ритуалното отношение към обичая, поднасянето на тази съкровеност , тази душевност. Трябва тези преоблечени, маскирани хора да предадат обичая. Най – вече гледахме за ритуалите, които се извършват в определените групи.”

     А сега ще може ли от вас да научим, кои са призованите днес?

„ Да, на първо място е кв. Сушица – Карлово, на второ място е село Александрово – област Стара Загора, а на трето място село Войнягово – област Карлово.”

 

 

 

 
 
 
 
програма