предавания контакти
 
06:00
06:35
07:10
08:20
Изкуството: тогава, сега и завинаги: Сашо Костов
Посредници между земята и небето
Монасите от Църна гора
Истории от музея: Памет за бъдещето

  Какъв човек си?! Втори случай на прострелян розов пеликан от началото на
Петък, 29 Март 2019 09:47
 

 


 Втори случай на ранен пеликан в рамките на  два месеца e регистрират в Спасителен център „Зелени Балкани”. Птицата е намерена в района на Каспичан. Първа помощ получава във ветеринарна клиника в Нови пазар,след което е транспортирана в центъра.

  • Д-р Христина Клисурова - Спасителен център „Зелени Балкани”:

„ След обстоен преглед и ренгенография в клиниките на Тракийския университет – Ветеринарно медицинския факултет стана ясно, че птицата е отстреляна, като сачмите показват, че това е направено с ловно оръжие. Крилото е счупено. Направихте остеосинтеза, но за съжаление няма да можем да възстановим крилото до степен, до която птицата да бъде освободена в природата. В момента се борим за живота й, като цяло. Но има някои добри показатели и най – вероятно все пак, въпреки всичко птицата ще оцелее. Няма да може да бъде освободена, защото ще остане инвалид завинаги.”

  Този втори случай на отстрелян пеликан за толкова кратко време поражда тревога, коментари и някои въпроси:

  • Д-р Христина Клисурова- Спасителен център „Зелени Балкани”:

„  Напоследък, като че ли зачестяват случаите с простреляни пеликани. Всеки, който е минал курс за ловец знае, че това е защитен вид. Освен всичко друго той не прилича на никой ловен обект в България, следователно деянието е умишлено. То се наказва по законодателният кодекс.”

 Идентични са и коментарите на д-р Румен Маринов - ветеринарният лекар от Нови пазар, оказал първа помощ на ранената птица. Според него е почти невъзможно пеликанът да бъде прострелян по погрешка. Птицата е тежала повече от 10 кг, а размахът на крилете й е към два метра, така че „не може да има такава случайност“ , обобщава ветеринарят, който е и председател на ловна дружинка.

 Какво се случва в момента от гледна точка на закона:

  • Д -р Христина Клисурова- Спасителен център „Зелени Балкани”:

„ Започва разследване на районна прокуратура в Шумен, понеже Регионалната инспекция по околна среда и води подадоха сигнал. Тече разследване на мястото. Ние ще съдействаме на институцийте с каквото можем, за да бъде установен извършителя. Отново отправяме своя апел към всички съвестни хора, които притежават ловни оръжия, да имат един другарски съд и сами да не позволяват това да се случва със техните ловни територии, защото освен всичко друго, това деяние не говори добре за манталитета и възпитанието на хората, които посягат и бракониерстват.”

Стана ясно,че ако птицата оцелее, тя няма да се възстанови до степен да бъде върната в природата. Ще бъде жалко,ако заради човешкото безумие, птици и животни започнат  да пълнят спасителните центрове и зоопарковете, освобождавайки естествената си жизнена среда. А тогава - какво ще остане там на тяхно място?.........

#Natura2000NewHorizons

 
 
 
 
програма