предавания контакти
 
12:00
12:30
13:10
13:45
България, която съградихме, еп. 7 - НТР
В кухнята на баба

  Сирни заговезни в Троян
Вторник, 12 Март 2019 10:06
 

 


 Сирни заговезни  или Сирница  е важен зимно-пролетен празник в народния календар. Празникът се чества седем седмици преди Великден и винаги в неделя. Някъде го наричат още Прошка, защото на този ден хората измолват и си дават прошка едни на други.

- Донка Михайлова -кмет на община Троян:

„ Честит празник скъпи съграждани и скъпи гости! Само един толкова мъдър народ, като нашия може да си честити като празник деня на всенародното опрощение.  Денят, в който си искаме прошка един на друг, за да продължим нататък с повече доброта и повече топлина в сърцата си. В днешният ден от името на общинското ръководство искам прошка на всички наши съграждани за стореното и не стореното. И искам да изразя увереността си, че заедно продължаваме да изграждаме един по – добър Троян.”

Празникът Сирни Заговезни за троянци започна от площад Възраждане с пищно дефиле

- Маргарита Мондешка-организатор в НЧ“Наука“:

„ Това направихме преди 13 години, когато читалището спечели един проект към Националния фонд – култура и оттогава го правим навън, като събираме целия град. Правим всички обреди, които са характерни за този ден.”

Имахте и специални персонажи…

„ На този празник е характерно да изпълняваме ялова сватба. Тогава мъжете се обличат като жени, а жените като мъже. Освен това има маскиране на хората като : доктори, маймуни, мечки. Така с каручки минаваме през града и отиваме към мястото, на което ще празнуваме. Това е така, защото преди, когато сме били млади, сме празнували в къщи и не сме правили това тук, но сме правили така….. Аз помня много добре как всички се маскирахме на този ден и ходихме у приятели, палихме огньове на всяка олижа и беше много весело.”

Участниците в дефилето минаха по улиците на Троян,доста сватбари събраха,голяма врява вдигнаха,не без помощта на духовия оркестър към читалище Наука и на свяко по-широко място играха хора...

- Маргарита Мондешка-организатор в НЧ“Наука”:

„ Точно така правим. Това е нашето прословуто дефиле, което се предвожда от булката и младоженеца, от млади хора, които носят характерните вила, бутилка ракия и знамето.”

На сцената пред парк Капинчо се изпълняват според обичая  -искане и даване на прошка и после- особено атрактивното за млади и стари „хамкане“.На конец се завързва халва или варено яйце и децата трябва да ги захапят.Който успее,ще бъде здрав през цялата година гласи поверието.

- Маргарита Мондешка-организатор в НЧ“Наука”:

„ Характерно за нашия край е уруглицата , която се прави от черешова кора, поставена на едно разцепено дърво. Когато се разгори огъня, разпалва се уруглицата и се върти, за да нямаме бължи през годината и да бъдем здрави. Така се прогонва и лошотията, която пристига с пролетта, лошите мисли, лошите дела,както кукерите гонят злите духове”

Ами -дано...

 

 

 

 

 

 
 
 
 
програма