предавания контакти
 
11:25
12:00
12:30
13:10
България: Вчера, днес, утре: Първото българско царство
България, която съградихме, еп. 7 - НТР
В кухнята на баба

  Дионисиеви празници “Калето” - Мездра
Понеделник, 11 Март 2019 10:11
 

 


Дионисиевите празници се проведоха  за пета поредна година на археологически комплекс  „Калето”  - Мездра на 13-ти февруари  - сряда, в надвечерието на Трифон Зарезан. Почитайки бога на виното -Дионис, чрез мистични ритуали хората измолвали от него богата реколта от грозде и вино. Традиционният Дионисов празник тук на Археологически комплекс „Калето” -Мездра, съчетава езическите корени по нашите земи още от езическо време, почитта към виното и лозарството, веселието, щастието , драматическата поезия и музиката и християнските традиции в лицето на Свети великомъченик Трифон, казан по народному-Трифон Зарезан.Какво ни очаква на днешния празник и кои ще бъдат участниците сподели:

- Светла Дамяновска-гл.експерт културно наследство и худ. Галерия към община Мездра :

Днес ще видим около един едночасов спектакъл, в който сме се опитали да приплетем  тези традиции, да изведем всъщност началото, корените на обичая още от Тракийско време. Разбира се това ще стане с малко текстове на орфически химни в изпълнение на ученици от професионална гимназия „ Алеко Константинов” и един интересен обред – възстановка, който е на младите актьори от театър „Темп” – Враца. Те ще ни представят именно „ Старият жрец Дионис и виното”. След това ще преминем към християнското значение на празника и начина, по който се празнува в Християнските времена. Отново са къси откъси от текстове на народни песни за празника с няколко истински български изконни танца, които ще представи представителен танцов ансамбъл „ Мездра”, и тъй като един от имената на Дионис е Огнесъздаден, ще завършим с огнен танц, който ще сложи един фееричен завършек на този спекракъл.”

- Инж. Генади Събков- кмет на община Мездра, откри празника:

 „ Мили хора, тук сме, за да се забавляваме, тук сме, за да отдадем почит не само на древния Бог Дионис.  Нека бъдем добронамерени един към друг, да бъдем усмихнати, защото днес освен празник на виното е и празник на човечността, на театралността, малко и на лудостта. В днешният свят , забързан и динамичен ние трябва да бъдем и съвсем малко луди, за да сме по – щастливи.”

На археолога Георги Ганецовски дължим сценария на  артистичната възстановка на античния ритуал „Старият жрец Дионис и виното“, с използване на сребърни реплики от тракийски съкровища. Тя бе изпълнена от младите актьори от театър „ТЕМП“ към Младежки дом – Враца .

- Георги Ганецовски-археолог,директор РИМ-Враца

„ Всъщност, това което съм направил е послание взето от една сцена, от един великолепен съд от Боровското съкровище, но която сцена прекрасно се вижда функцията на царя, а именно неговата жреческа функция, какво правят слугите, какво прави неговата слугиня и най -  важното – каква е ролята  на съдовете, тези загадъчни тракийски сребърни и златни съдове. Ето защо в тази възстановка са включени: ритон, каничка, фиали и кратер, който е основното вместилище на свещената течност, а именно на виното. Реално в тази възстановка сценично чрез звук, картина и образи се унагледява мита за Дионис и същевременно функцията на тракийския цар, който е и жрец, и с много тежкия ангажимент да е медиатор, тоест посредника между обикновените хора и Боговете. Много добре се вижда конкретната функция на всеки един от съдовете, защото впечатлението, че каничката е предназначена да се пие от нея – не е така. Тя трябва да пренесе определена доза вино от кратера към ритона, а ритона е една фуния, която може да държи единствено царя – жрец и през тази фуния трябва да мине свещената течност – виното, тоест от света на Боговете то да попадне към света на хорат, и по този начин попада във фиалата. Това всъщност е съда, от който се изпива виното, а по този начин преминало през свещенодействия тази течност, човек може да се докосне или да придобие част от Бога Дионис.”

За гостите на празника домакините щедро бяха приготвили греяно вино с плодове и различни мезета ,с които почерпиха по време на спектакъла.  

 

 

 
 
 
 
програма