предавания контакти
 
10:50
11:25
12:00
12:30
България: Вчера, днес, утре: Първото българско царство
България: Вчера, днес, утре: Първото българско царство
България, която съградихме, еп. 7 - НТР

  Първото бебе за 2019 година на двойката брадати лешояди
Петък, 08 Март 2019 11:28
 

 


След  двумесечни копулации при двойката брадати лешояди на 2ри януари бе снесено първото яйце . Всички участници в програмата за възстановяване на вида се надяваха да бъде оплодено. Екипът на СЦ " Зелени Балкани " очакваха и второ, но такова не се появи. Пропукването на яйцето се случва близо 55 дни след снасянето, и това се случи на точния ден, определен за излюпването. Веднага щом засичат първите пукнатини служителите на центъра отнемат яйцето, за да подпомогнат излюпването на малкото . Причината за това е, че родителите могат неволно да го наранят . На мястото на яйцето се поставя изкуствено, за да не изгуби двойката родителския инстинкт. Бебето се излюпва на 25.02 и е единственото малко от вида за тази година, тъй като двойката брадати лешояди успяха да снесат само едно яйце през 2019 . В началото лешоядчето е на етап първи хапки храна. Този процес е изключително специфичен защото малкото е много крехко и изисква определен тип грижи .

-  Д-р Христина Клисурова – СЦ „Зелени Балкани” Стара Загора:

Трябва да изяде на това хранене 100 гр., и трябва да стане 169 гр. Задължително проверяваме дали е гушката има нещо от предишното хранене. Първият ден е най – труден, защото тогава е най – нестабилно и това клатене на главата, което го има сега, през първия ден е много по – голямо и се налага да се придържа главата. Това,  което родителите не могат да правят, затова в природата много често първите малки на двойките не оцеляват първите няколко години, докато родителите се научат как да се грижат за тях. Но като говорим за изчезнал вид, който е в критичен минимум, като цяло всяко едно пиле е от изключителна важност за оцеляването на вида. В природата, ето защо се налагат тези изкуствени мерки. Много бързо губят енергия и заспиват по време на хранене, и се налага да мъ покажем, че не е време за сън. След хранене задължително трябва да почистим клюна. След като всичко е готово връщаме обратно бебето в инкубатора до следващото хранене, което ще е след 3 часа.”

Брадатото лешоядче няма много опит и храненето трябва да се извършва с изключително голямо внимание и търпение .. неща, които липсват при повечето млади двойки от този вид. Малкото остава под грижите на СЦ няколко дни, за да бъдат сигурни, че се развива добре. След което  отново го връщат в гнездото при родителите му, за да се опитоми.И така  от трети март брадатите лешояди вече полагат грижи за малкото си.Това е шестото пиле на тази двойка, единствена от вида си в страната. Надеждите на екипа на Зелени Балкани са да успеят да пуснат брадати лешояди в небето на България.

#Natura2000NewHorizons

 
 
 
 
програма