предавания контакти
 
10:15
10:50
11:25
12:00
Традиции и обичаи: Национален фестивал на ореха
България: Вчера, днес, утре: Първото българско царство
България: Вчера, днес, утре: Първото българско царство

  Национален фестивал на маскарадните игри „ На гости у шопско” в Елин Пелин
Четвъртък, 07 Март 2019 14:54
 

 


Маскарадните игри у нас са пъстър и шумен зимно-пролетен обичай,олицетворяващ надеждата на хората за успешна нова стопанска година,здраве и живот,плодородие и добруване. Всички обреди, танци и наричания са насочени към привличане на успеха и късмета във всяко едно начинание.маските са страшни, за да гонят злото. Колкото по-шумни са хлопките, толкова по - далече ще бяга то. А многоцветието олицетворява пролетното пробуждане  за  живот на цялата многолика природа. След като минаха празнично шумно по улиците на града, групите на маскираните заеха местата си  на площад Независимост за откриване на фестивала...

- Ивайло Симеонов - кмет на общ. Елин Пелин:

„ Шопите се славим с това, че сме гостоприемни, изключително игриви и забавни, но и много люти. Днес с гордост Ви посрещам, като домакин и вярвам, че това, което правим три години вече ще продължи за в бъдеще. Днес над 800 участника и над 16 групи взеха участие е едно от най -  красивите и пъстри, български, исторически, културни наследства. В Древността вярата е била, че кукерите са гонели злите духове. Аз днес установих, че е така, защото по – голямата част от общинските съветници не са тук. Искам да Ви кажа, че в началото на мероприятието бяхме определили 10 хиляди евро за първо място, но после се сетихме, че ги нямаме, затова Ви пожелавам да се забавлявате много. Благодаря Ви, за това, че съхранихте българските традиции, и че със звука на всички тези звънци и тъпани прогонихте злото и запазихте България. Езически или не, този обичай събира българите. Радвам се, че всички ние сме заедно и имаме повод да се усмихнем, да се поздравим, и се надявам Елин Пелин да бъде една събирателна столица на всички културни дейности на всички традиции, които са ни завещали нашите прадеди. На добър час! Пожелавам успех на участниците и дай Боже да се виждаме по – често по добри поводи”.

Маскираните превзеха площадното пространство - започна представянето на групите, защото фестивалът е и с конкурсен характер. Групите играха пред жури от Института за етнология и фолклористика при БАН.

-  Елена Стойчева - старши експерт Отдел „Образование“ - общ. Елин Пелин:

„ За нас беше изключителна чест и удоволствие да поканим групите, които участваха миналата година и да направим популяризация  на фестивала, защото знаете, че има „Сурва”, „Кукерландия”. Искаме и в Елин Пелин да учредим един такъв фестивал, с който да се гордеем, с който да покажем на децата всички традиции, които са в кукерството. За нас беше предизвикателство да направим датата, така че да бъде удобна на всички състави да дойдат при нас, за да покажат своите умения и да зарадват публиката, но и да могат да участват, и в другите фестивали”.

Своеобразен бум имате на участниците, бихме казали, че 100 % скочихте тази година от гледна точка на броя участници…

…..” Точно така. Второто издание през 2018 г., когато възродихме фестивала беше с 8 състава и около 400 участници. Тази година поканихме отново тези състави плюс допълнителни. Вече имаме 16 състава и мога да кажа със сигурност, че участниците са над 800, което за нас е изключително удоволствие, че те се отзоваха на нашата покана да се включат в това издание на фолклорният фестивал на маскарадните игри „ На гости у шопско”, продължава Елена Стойчева".

И в кръга на шегата……Всеки ден ли е толкова шумно в град Елин Пелин?

- Диана Димитрова-старши експерт „Връзки с обществеността“общ.Елин Пелин:

„ Не, но имаме достатъчно поводи да сме шумни, да скачаме и викаме, за да гоним лошотията, за да остане доброто в сърцата ни и да запазим тази традиция, която ни поддържа като българи. Опитваме се да запазим този дух, който носим. Да можем да оставим нещо на децата си. Това е най - -голямото богатство, което можем да им завещаем. Това да вярват, да знаят, че са българи, че носят нещо толкова ценно. Това е ритуал на повече от 6 хил. години. Толкова дълбоки корени, които пазят нещо истинско. Тези ,маски, тези костюми са с години градени, надграждани от дядо на син, на внуци. И това носи своят дух”.

Всички участници ще получат плакет и диплом за участие, а най-добрите ще спечелят първите три места в съответните категории.Истината е обаче, че печели най-вече българското, именно чрез такива фолклорни празници, така то се пази и възражда всеки път чрез тях. И децата – защото са  съвременици на това възраждане и ще има какво да завещаят на своите деца...

 

 

 

 
 
 
 
програма