предавания контакти
 
16:50
18:00
18:35
19:10
Български събор "Хайдут Генчо"
Непознатото лице

  Белоглави лешояди - яйце
Петък, 01 Февруари 2019 15:18
 

 


В СЦ "Зелени Балкани" има размножителни двойки от всички видове лешояди. Двойката белоглави лешояди са заедно за първи сезон, но екипът на СЦ има надежди за успешно развитие на връзката им:

Андреана Дичева - СЦ "Зелени Балкани":

Събрахме ги юли месец миналата година година 2018 и интересното е, че те веднага се харесаха и показват добро поведение. Дори вече копулират. И двете птици показват интерес към гнездото, като постоянно го пренареждат, качват си гнездови материали и се грижат за новия си дом. И двете птици са с физически проблеми, като мъжкия в бил дива птица, която е намерена много изтощена на терен. След дълго лечение се оказа, че той не може да бъде освободена, затова постъпва при нас за размножителна програма. През 2014г. той е първият мъжки, който успява да влезе в първата размножителна двойка, която реално има малко излюпено в центъра. Сега е с нова женска и се надяваме, че ще успеят да повторят успеха от 2014г. Обикновено белоглавите лешояди снасят по едно яйце, и успяват да се погрижат за малкото си”.

Месец след първите копулации... добрата вест е факт - размножителната двойка белоглави лешояди имат яйце ....

Андреана Дичева - СЦ "Зелени Балкани":

Белоглавите лешояди снесоха яйце на 18.01, което се очаква да бъде излюпено в средата на март ако е оплодено. Те са нова двойка, сформирана в средата на миналата година и ние не сме сигурни, дали ще имат поколение. Но пък имат добро размножително поведение. И двете птици мътят малкото, като интересното е, че мъжкия прекарва повече време в мътене и е по-грижовен към яйцето. Обикновено инкубационния период е около 57 дни, но през това време ние се опитваме да не влизаме в клетката, да се ограничи максимално достъпа, особено на външни лица. В момента е много проблемно това, да не се счупи яйцето. Риска е много голям, дори и най-малкото безпокойство може да накара птицата да направи по-рязко движение и да счупи яйцето” ….

 Очакваме до средата на месец март да узнаем съдбата на първото яйце за годината на двойката белоглави лешояди. До тогава... посредством видеонаблюдение, екипът на СЦ "Зелени Балкани" следи стриктно какво се случва в гнездото на птиците..

#Natura2000NewHorizons

 

 
 
 
 
програма