предавания контакти
 
16:50
18:00
18:35
19:10
Български събор "Хайдут Генчо"
Непознатото лице

  Започва размножителния период за единствената двойка брадати лешояди в България
Вторник, 15 Януари 2019 09:01
 

 


Започва размножителния период за единствената двойка брадати лешояди у нас. До януари месец спасителен център за диви животни "Зелени балкани"- Стара загора, очакват първото яйце. Двете птици от защитения вид идват в България на едно годишна възраст през 2008. Това е четвъртия размножителен период за двойката, преди три години са се излюпили първите две малки. Птиците продължават да създават поколения и през следващите периоди.. като 3 от 5 малки вече летят в небето край Испания ...

Д-р Христина Клисурова - спасителен център "Зелени балкани" - Стара Загора:

От около близо месец вече наблюдаваме куполации, като те стават все по – чести с настъпване на момента, на снасяне на първото яйце. Надяваме се до края на януари месец да можем да се похвалим със следващата стъпка, която ще бъде първото снесено яйце на двойката. Като двойка те са много грижовни и изключително предани родители. За съжаление, обаче, или по – скоро, като превенция се налага всяко малко, което се излюпи да го вземем при нас в инкубаторното помещение на центъра, и да го отглеждаме първите седем дни. В природата, и като цяло във волиерни условия младите птици са неопитни да отглеждат съвсем новоизлюпените малки, трудно улучват клюна, малките имат специфично поведение. Много често първите няколко години малките не оцеляват първите няколко сни, когато грижите трябва да са най – концентрирани. Когато трябва много често да се хранят, много да се топлят, и поради неопитността на малките, в природата им трябват 3 – 4 години, за да започнат да отглеждат поколенията си, тоест да се научат как да се грижат за малките си. Точно това ние искаме да избегнем, тъй като всеки един индивид е важен за оцеляването на вида. Заради което ние се принуждаваме още на ниво преди излюпване на яйцето, ако видим, че нещо не е както трябва, да се качим в гнездото, да вземем яйцето, да излюпим малкото в инкубаторите на СЦ, и до седмия ден да го върнем на родителите, когато то вече е укрепнало. Първите няколко дни не могат да си държат и главата изправена, докато на седмия ден вече е съвсем укрепналипиленце, проси активно храна и това принуждава родителите да са по – активни в храненето“.

Тази практика се използва навсякъде, където се прави такъв тип волиерно развитие на птици . Зелени Балкани се надяват на пролет да имат две успешно отгледани малки. За целта грижите на организацията са много сериозни .. Поставени са две камери за денонощно наблюдение, които следят пиленцата и родителите .. какво е поведението им .. колко често се хранят и какви грижи получават малките от възрастните птици ..

Д-р Христина Клисурова - спасителен център "Зелени балкани" - Стара Загора:

Надявам се напролет, когато отново се видим с вас или малко по – късно в началото на удната година, ние да имаме едни много добри новини по отношение на нашите брадати лешояди..“.

#Natura2000NewHorizons

 
 
 
 
програма