предавания контакти
 
15:40
16:50
18:00
18:35
Стъпки в пустинята
Български събор "Хайдут Генчо"
Непознатото лице

  Наранени от човека - в търсене на отговори след инцидентите…
Понеделник, 14 Януари 2019 12:05
 

 


Спасителния център "Зелени балкани" полагат грижи за много животни, пострадали вследствие на човешка намеса. За съжаление бракониерството е акт на насилие, който твърде често е причина за намаляване на популацията на много животни, включително защитени видове.

Д-р Христина Клисурова – СЦ „ Зелени Балкани“ - Стара Загора:

„ Най – често при нас идват простреляни птици, тук говорим за птици от защитени видове, като: скални орли, лебеди, пеликани. Емблема на СЦ е  розовия пеликан Грую, който вече 20 години обитава нашите волиери и е с ампутирано крило, всъщност е пострадал от бракониери. Той така дойде при нас с простреляно крило и за съжаление се наложи бързо ветеринарните лекари да отстранят крилото. Да, птицата живее, само че вече не може да бъде освободена в природата. Предмет на бракониерството са птици, които иначе са много полезни за хората. Например много често при нас пристигат простреляни мишелови. Това са едни птици, които всеки от вас е виждал по магистралата от двете страни, когато пътувате. Те са накацали по дърветата или стълбовете. Мишеловите се хранят с мишки, както и името им подсказва. Съответно те са много полезни за хората, защото мишките са вредители, унищожават нашите посеви. Но понеже мишеловите са много лесна мишена зимата, затова някои хора подхождат към тях, като към ловен обект. Те са защитен вид. Съвсем наскоро пристигна при нас един скален орел прострелян в района на Трявна, и който за съжаление умря от раните си. Това са птици, които имат своето място в хранителната верига и въобще в общата картина на околната среда. Човекът няма право да се намесва и да става причина за изчезването на видовете, за тяхното унищожение. Защото в крайна сметка ще доведе до там, че ще изчезне и собствения ни вид”.

Причините за неволно или умишлено прострелване на защитени видове са неясни, предположенията са много ... Темата стана предмет за размисъл и обсъждане на поредния ловен излет .. А първата причина, за която се сещат ..

Ловци:

„ Неостатъчния опит и неразпознаването на животните. Как е взел документ за ловец, след като не може да различи пъдпъдък, който няма нищо общо с летежа и поведението, и големината от други птици. Теорията може да се вземе, но ако няма практика… Има и хора, които го правят от гняв, такива, които са ловци и гълъбари. Сокола им изяжда гълъбите, това е причината да го застрелят. Самата ловна етика, дали е пъдпъдък, яребица, сокол или мишелов… това му идва от вътре. Сигурен съм, че ако видите мишелов няма да вдигнете пушката и да започнете стрелба по него, както ако излезе сърна, никога няма да стреляте по нея. Има хора, които прекрачват тази граница и смятам, че тези хора не могат да се нарекат ловци. Защото, за да си ловец не означава, че всичко, което лети трябва да се отстрелва. За да ходиш на лов, трябва да уважаваш животните. Трябва да имаме по – висока ловна култура”.

Дали поставяйки този въпрос в медиите и социалните мрежи ще успее да предизвика ловците да се замислят за последствията от дори неволните си действия …., защото…

Д-р Христина Клисурова – СЦ „ Зелени Балкани“ - Стара Загора:

„ Крехкият баланс няма как да го решим с методите на 21 век. Нека разчитаме на природата и да й помагаме, за да може и ние да бъдем здрави, и да се радваме на това, което имаме около нас….”.

#Natura2000NewHorizons

 

 
 
 
 
програма