предавания контакти
 
15:40
16:50
18:00
18:35
Стъпки в пустинята
Български събор "Хайдут Генчо"
Непознатото лице

  Черният лешояд от Холандия вече е настанен в новия си дом - СЦ "Зелени Балкани"
Петък, 11 Януари 2019 13:21
 

 


На 20-ти декември в спасителен център "Зелени Балкани" пристига мъжки индивид от вида черен лешояд. След 4 години неуспешни опити с друг мъжки, най-накрая има надежда за сформиране на добра размножителна двойка.

Андреана Дичева - СЦ"Зелени Балкани":

За щастие, това е много трудно, но се намери такъв подходящ мъжки, който ни бе предоставен от холандски зоопарк, който е част от програмата за възстановяване на изчезнали видове. Той дойде от Холандия със самолет, като наш екип го посрещна на летището, след което ветеринарите по прегледаха, за да сме сигурни, че е добре след полета, и го натанихме в клетката. Предварително направихме подготовка на гнездото в клетката, така че той да се чувства по – удобно и да може да заеме новата си територия, като я препознае като своя. Той ще остане там сам около седмица, първо да свикне с мястото, след което ще поставим и женската. Женската черна лешоядка се казва Черна и в последните две години проявява много добро размножително поведение, като снася по едно, две яйца, но за съжаление те са неоплодени, защото нямат копулация с мъжки. Надяваме се с новият мъжки да бъде успешно размножаването и да имаме малко черно лешоядче, излюпено при нас в центъра, което в България не се е случвало от почти половин век. Това ще бъде първото малко, и се надяваме, че ще поставим началото на размножаването на вида и на завръщането, на вида в България, като освобождаваме повече черни лешояди“.

За посрещането на летище София бе отговорен екипа на "Зелени Балкани", ръководен от директора на природозащитните дейности.

Ивелин Иванов - еколог "Зелени Балкани":

Днес е много важен, бих казал исторически ден за „Зелени Балкани“, а бих казал и за природозащитата в България. Причината да го окачествим като такъв е, че в България пристига изключително рядка в Европейски и Световен мащаб птица от вида „черен лешояд“. За съжаление този вид е изчезнал като гнездящ в България от преди повече от век“.

След повече от 20 години усилия през 2018 екипът на "Зелени Балкани, вече има зад гърба си 3 освободени птици, пристигнали от различни зоопаркове в Европа. Това е четвъртият лешояд, който пристига у нас в самия край на 2018г., но е предвиден да стане част от размножителна двойка в Спасителен център за диви животни "Зелени Балкани" - Стара Загора.

Ивелин Иванов - еколог "Зелени Балкани":

"Освен директният природозащитен ефект, който очакваме от евентуалното размножаване на вида в България, искам да спомена факта, че за да пристигне тази птица в България, освен усилията на Международната природозащитна общност, това нещо се случи благодарение на кампанията за събиране на средства за транспортирането на птицата. В България има хора, които все още милеят за опазване на българската природа, и тази акция потвърди това наше впечатление, за което сме им искрено благодарни“.

Свилен Стаматов - дарител, фирма за транспорт на животни :

Реших, че мога да помогна в посрещането, като даря моята работа и подпомогна чрез заплащане на летищните такси на летище София. Свързах се с тях и ето ни тук, посрещнахме черния лешояд. Той е вече в колата на „Зелени Балкани“ и се отправя към своята любима в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Радвам се, че можах да бъда част от този проект....“.

За размножителната двойка предстоят дни на адаптация и опознаване...

Продължаваме да следим темата.......


#Natura2000NewHorizons


 

 
 
 
 
програма