предавания контакти
 
00:00
00:35
01:10
01:45
Непознатото лице
Ловци на мигове: Вера Гоцева
България – вчера, днес, утре
Паметта на 13-те сандъка

  Първа възстановка на боевете край Брезник (Сръбско - българската война 1885г.)
Вторник, 08 Януари 2019 14:39
 

 


Честването на годишнината започна с тържествен ритуал пред паметника на загиналите от 2-ри пехотен Струмски полк, по време на Сръбско-българската война 1885 г. в Градската градина на Брезник. Паметта на героите бе почетена с едноминутно мълчание. Бе отслужена и заупокойна молитва. Символ на свежата памет на потомците бяха цветята, поднесени  от представители на местната власт, Национално Дружество“Традиция“, ученици, граждани и гости на града. Кулминацията бе възстановката на битката край Брезник  в местността "Чурек" в лесопарк "Бърдото". Разиграна от клубове на Национално дружество „Традиция“ тя показа разгрома на българския отряд на капитан Стефан Кисов от сръбската Моравска дивизия. Възстановката  се прави за първи път.

 Ивайло Танчев-НД“Традиция“- сценарист и ръководител на възстановката:

 „ Нещата не зависят от нас. Трябваше  идеята да узрее в съзнанието на местното ръководство и да ни поканят. Те, както и заместник кмета бяха много упорити, затова всичко това се осъществи. Много хора не знаят същността и значението именно на тази битка на Брезник. Ако тя не се беше състояла и Кисьов не беше успял тук да спре Моравската дивизия, може би войната нямаше да има такъв щастлив ход за България” .

 Битува още едно определение - „Отряда на обречените”….

 Ивайло Танчев-НД“Традиция“-сценарист и ръководител на възстановката:

 „ Да, разбира се. Заповедта на капитан Петров  (той е началник щаба на българската армия), жертвайте отряда, но спасете Отечеството и армията, така че той е красноречив. Всички са били наясно, че не би могло да поведат около две хиляди души, пъдари, жандармеристи и доброволци, които да водят редовна дванадесет хилядна сръбска армия. С шест батареи и двадесет и четири оръдия, а българите са нямали нито едно. Така че те са били наясно къде отиват, и какво се иска от тях” .

 Витае една европейска директива. Тя доброволно разбира се за всяка една страна, възстановките да се правят с бутафорни оръжия. Национално сдружение „Традиция” как коментират това..

 Ивайло Танчев-НД“Традиция“-сценарист и ръководител на възстановката:

 „ Иска ми се да се изкажа доста остро, няма да го направя. Просто те искат да унищожат абсолютно всички страни, които са зависими и са далече от своя суверенитет. Знаем, че Чехия, Австрия, Полша и много други, въобще са казали, че няма да го обсъждат този въпрос. Така че така трябва да направи и правителството, ако не е зависимо от Брюксел и не гледа за своя национален интерес” .

 Дано тази възстановка да прерасне в традиция. Да си пожелаем догодина да се срещнем, но не и с бутафорни оръжия.

 „Дано така се развият нещата, защото ние бяхме участвали в  някакви театрални изпълнения, така че просто ще унищожим този патриотичен дух, който носим. Както виждате, бяхме събрали днес да ни гледат толкова много хора – всичко ще бъде унищожено, а мисля, че в този момент не й трябва това  на България, и не само в  този момент. Трябва патриотизъм и даже национализъм, въпреки че сме в Европейския съюз. – продължава Ивайло Танчев” …

 Още един нагледен урок по история,които всички присъстващи се надяват да прерасне в традиция…

 

 

 


 

 

 
 
 
 
програма