предавания контакти
 
00:00
00:35
01:10
01:45
Непознатото лице
Ловци на мигове: Вера Гоцева
България – вчера, днес, утре
Паметта на 13-те сандъка

  „Празник на картофа“ – село Добри дял
Понеделник, 17 Декември 2018 10:32
 

 


Четвъртото издание на „Празника на картофа” в село Добри дял стана факт на 14-ти октомври. По-малко участници, но с по-разнообразни рецепти за ястия и десерти с картоф записа традиционното кулинарно състезание.  Добри дял е село в Северна България. Намира се община Лясковец, област Велико Търново. Тук нямат традиция в отглеждането на картофи, но пък имат вече 4-годишна традиция на „Празника на картофа”.

Иванка Костова – председател на НЧ „П.Р.Славейков-1903”:

„Преди четири години в един разговор, в пенсионерския клуб, пенсионерите решиха да направят празник на картофа, тъй като в октомври месец има много картофи”.

Добридялското читалище „П. Р. Славейков-1903”, кметството и местният клуб на пенсионера „Еделвайс”са организатори на празника. Най-емоционалната част от него е кулинарното състезание на ястия и десерти с участието на картофа.

Иванка Костова – председател на НЧ “П.Р.Славейков - 1903:

„Участниците бяха от Горско Ново село и село Родина,  които се намира в Еленския Балкан.  Имахме участници от Основно училище „ П. Р. Славейков ” село Джулюница, които имат готварска паралелка. Също така желаещи да участват в празника имаше и от  село Добри дял ,  Драгижево и Мерданя.”

Даниела Арабаджиева –  председател на Общински съвет гр. Лясковец :

„Миналата година също бях представител на журито.”

А с какви впечатление бе останало журито….

„Според мен тази година имаше много по–разнообразни ястия, красиво украсени, много вкусни и смятам, че много добре се представиха участниците в кулинарната надпревара” –  продължава Даниела Арабаджиева.

Първото място спечели Културен клуб на пенсионера “Златна есен“ - Горско ново село с пататник, а с номинация най-вкусен сладкиш бе оценена тортата с картофи на Ганка Петрова.

Ганка Петрова -  участник от село Добри дял:

Картофите присъстват в тази рецепта. Слагат се 450 гр. пресовани сварени картофи, които се смесват с приготвен карамел за плънката, за блата.  Блатът се приготвя от 350 гр. картофи; 200 гр. брашно, добавя се захар и ванилия.”

Да са им честити наградите на отличените! Да им е сладко на тези, които успяха да опитат ястията....

 

 

 

 

 
 
 
 
програма