предавания контакти
 
00:00
00:35
01:10
01:45
Непознатото лице
Ловци на мигове: Вера Гоцева
България – вчера, днес, утре
Паметта на 13-те сандъка

  Възстановка на "Операция Деве Баир – септември 1944 г" край Гюешево
Четвъртък, 13 Декември 2018 10:55
 

 


Пореден вълнуващ урок по история с аромат на барут, оръжейни залпове и кaртечни откоси изнесе клубът по военни реконструкции Братя по оръжие в района на кюстендилското село Гюешево, в подножието на Деве баир. Възстановката е посветена на две славни годишнини – 140 години българска армия и 130 години български държавни железници. Действието започна от гара Гюешево, където както преди 74 години българската армия пристига в навечерието на битката. За целта бе ползвана автентична влакова композиция, с парен локомотив от 1935 г. По – късно, вече на полето на бойните действия, българските воини от 9 – ти пехотен пловдивски полк, водейки четиридневни непрекъснати кръвопролитни боеве, успяват да спрат многократно превъзхождащи ги немски войски, нахлули през държавната ни граница и опитващи се да пробият към град Кюстендил.

Деян Иванов - заместник председател клуб „ Братя по оръжие”:

”Истината е, че местните хора, обработвайки нивите си, все още продължават да изравят шрапнели, куршуми, гилзи от боевете тогава. Смисълът на днешната военно – историческа реконструкция е не да показваме героизъм, величие. Тези високопарни думи не ги обичаме. Едната армия е имала заповед да задържи позициите си, другата армия е имала заповед съответно да превземе Кюстендил. Ние не казваме кой е бил крив, кой е бил прав. И двете армии са изпълнявали заповеди. Но има една малка разлика – българската армия е защитавала родината си, докато германците са изпълнявали заповед за нападение в наша територия.“

Възстановката „Операция Деве Баир – септември 1944 г“ се проведе с подкрепата на Министерство на отбраната, Националната гвардейска част, Български държавни железници, Община Кюстендил и кметството в Гюешево.

Никой не е забравен, нищо не е забравено!

 
 
 
 
програма