предавания контакти
 
00:00
00:35
01:10
01:45
Непознатото лице
Ловци на мигове: Вера Гоцева
България – вчера, днес, утре
Паметта на 13-те сандъка

  Събор „Хайдутът” - 29.09.2018 г., Калофер
Четвъртък, 13 Декември 2018 08:59
 

 


Третото поредно издание на събор „Хайдутът” край Калофер бе посветено на славната калоферска войвода -Рада войвода. Инициатор и организатор на събитието е Сдружение “Калиферови хайдути“ - град Калофер. Хубавото време и любовта към българското доведе много публика на събора“ Хайдутът“ в местността Свети Кирик за трети път. Тази година историческата възстановка бе посветена на една смела българка, калоферката Рада войвода. Със своята хайдушка дружина тя брани подтиснатите, и мъсти на турския поробител за поругана чест и отнети животи.

Димитър Мирчев - ръководител на Сдружение „Калиферови хайдути“ – Калофер:

Рада войвода за нас е един много силен хайдушки образ. Абстрахирам се от това, че тя е жена. За нас беше огромна чест да пресъздадем тази възстановка за Рада войвода, и изключително съм радостен, че главната роля изигра Радост от школата „Бага – тур”. Това, което тя направи ме накара на моменти да настръхна. Бях много впечатлен и го изживях заедно с тях. За трета поредна година имам възможност да участвам във възстановка, което ме кара да се чувствам горд българин.”

Минути след възстановката, все още не преодоляла вълнението , Радост Гънчева е пред нашата камера.

Радостина Гънчева – Прабългарска школа за оцеляване „Бага – тур”

Все още наистина съм много развълнувана, сърцето ми туптеше през цялото време. Всъщност то се разтуптя още в деня, в който заговорихме с организаторите по сценария. Тогава аз вече знаех, че говорят с идеята, аз да изпълня тази роля. Цялото ми същество се изпълни с вълнение и трепет, все още ми тупти сърцето, защото да пресъздадеш такъв образ е голяма отговорност. Увличам се по тези мъжки занимания. В школата „Бага – тур” съм част от група „Остриетата”, която се занимава с каскади и бойни умения. Ездата ми е приоритет. Доста неща съм научила с времето. Нужна е смелост.”

С идеята за наследяването на здравия български дух, дъщерята на Радостина Гънчева изпълнява ролята на детето Рада.

Да, всъщност в моето семейство така се развиват нещата, тя върви по моите стъпки, увлича се конната езда, по уменията за работа с оръжия, тези малко по – трудни занимания за една жена.” – продължава Радостина Гънчева.

Димитър Мирчев - ръководител на Сдружение „Калиферови хайдути“ - Калофер:

Днес във възстановката участват отново нашите приятели от цяла България. От Плевен – клуб „Традиция”, от Ямбол – клуб „Традиция”, от Варна, Сливен и много огромна радост от това, че отново до нас стояха братята по хайдутлук и вяра в българщината, прабългарската школа „Бага – тур”.

Ръгби на коне - така Горан Гънчев от „Бага – тур” описа националната играта кок бору на Киркизстан. Игра, с която в далечни времена са се забавлявали и нашите предци.

Горан Гънчев – ръководител демонстрационна група на „Бага – тур”:

Представихме играта кок бору. Така се нарича в Киргизстан, кокпар се нарича в Казахстан или бузкаши - в азиатските страни … Два отбора от по четири коня с ездачите трябва да вземат заклана овца от земята, и да я оставят в ограден кръг. Тук играта я изиграхме почти по правилата. Бяхме напълнили със слама кожата на една коза. В случая разиграхме играта по – скоро демонстрационно. Да запознаем българите с игрите, които са играли нашите предци. Не само играчът трябва да е добър, но и коня да е обучен. Играчът трябва да е много силен. Днес изиграхме тази демонстрация с макет от 10 килограма, а на Изток по регламент тази „футболна топка” така да я нарека, тежи го 33 – 35 килограма.“

 

 
 
 
 
програма