предавания контакти
 
00:00
00:35
01:10
01:45
Непознатото лице
Ловци на мигове: Вера Гоцева
България – вчера, днес, утре
Паметта на 13-те сандъка

  Фестивал на историческото наследство в средновековен град - крепост "Хоталич"
Вторник, 04 Декември 2018 10:35
 

 


На 23 септември „Варварски събор“ представи второто издание на Фестивал на историческото наследство в средновековния град - крепост Хоталич край Севлиево. „Варварският събор“ се организира от Община Севлиево, Историческия музей и сдружение за исторически възстановки „ДУКС Антика“. Над 100 участници от България и Румъния пресъздадоха народите и културите на местните хора, населявали Балканите, презрително наричани от Рим - варвари.

Димитър Спасов - председател на Сдружение за антични възстановки „ДУКС Антика“- гр. Свищов

„Имаме удоволствието, за втора поредна година да организираме тук, в Хоталич, нашия фестивал – Фестивал на историческото наследство, като опитваме, поне сме го заложили като идея всяка година да разкриваме един нов аспект, с различни групи, с различни изпълнители, които представят различни култури, нации, етноси. Така че да можем страница по страница да разгъваме миналото, така че да може хората в движение, в динамика да видят колко неща са се случвали по тези места. Какви хора са живели, с какви вярвания, какво са хапвали, защото всеки път се опитваме да правим различни презентации, от какво са се тревожили, с кога са воювали. Варвари, по принцип, би следвало да е обидно – казано от тези, които са се смятали за връх на хранителната верига - римляните и елините. Така са наричали околните народи, които по някакъв начин са живели с по – различен бит, не са били земеделци, примерно били са ловци или номади със своите стада. Не разполагат с материална култура на такова високо ниво, не разполагат с писменост, не разполагат с някаква обществена структура, подобна на държавността в римски прочит. Те са наричани варвари. Варвари, но те в крайна сметка разбиват Рим, така че потенциала при тях е огромен. Те са носителите на новите идеи, на новите култури.”

Тук, около крепостта, търговците и занаятчиите бяха заели периферията на поляната, в чийто център се издигаха руините на базиликата към крепостта. Всеки показваше плода на сръчните си ръце, а при желание посетителят можеше да изработи нещо свое. А в центъра се вихриха страстите… Във фокуса на вниманието попадаха двубои, владеене на оръжия от кон, работа с бич. Можеше да се види древна олимпиада, битка между народите, пазар на роби, където победителите разпродаваха част от военната си плячка. Пленените варварски воини бяха закупвани за нуждите на римската армия, което наложи клетва във вярност към императора.

 
 
 
 
програма