предавания контакти
 
00:00
00:35
01:10
01:45
Непознатото лице
Ловци на мигове: Вера Гоцева
България – вчера, днес, утре
Паметта на 13-те сандъка

  XVI Международен панаир на занаятите – EMO Етър 2018
Вторник, 13 Ноември 2018 15:38
 

 


Майстори от 13 държави представиха своите изделия в XVI Международен панаир на занаятите на Етъра. Мероприятието се проведе от 6 до 9 септември под патронажа на г-жа Цвета Караянчева - председател на народното събрание на Република България. Най-голямото за годината събитие в етнографския музей организирано от Министерство на културата, община Габрово и Етнографски музей на открито Етър.

Доц. д-р Светла Димитрова – директор на ЕМО Етър:

„Този панаир, който днес виждате с толкова много хора, е именно част от усилията на нашата институция да опазва традициите. Той започва през 2003, като международен панаир, преди това има няколко издания като национален панаир. Всъщност тази международна част на панаира за нас е много важна, защото тя дава възможност да се съизмерим с другите, да видим приликите и разликите. А пък за посетителите е много интересно да направят сравнение на онова, което произвеждат българските майстори. Панаирът ни дава и много голяма възможност да правим и демонстрации на занаятите с цел да привлечем хора, които да искат да продължат традицията, за да се занимават с това занаятчийско производство…”

В ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти- ЕМО Етър 2018 се включиха над 50 участници от почти всички краища на страната и със завидно международно участие на 20 човека от 13 държави, разположени на три континента. Представянето на занаятите бе в много голям спектър, което направи събитието изключително интересно и пъстро.

 
 
 
 
програма