предавания контакти
 
20:20
21:25
22:00
23:00
Гласове от вулкана
Дестинация България
Традиции и обичаи: Празник на дърворезбата
Мастилница с пагони

  Фестивал на чергата село Веселиново
Четвъртък, 08 Ноември 2018 12:05
 

 


За втора година в смядовското село Веселиново се организира Фестивал на чергата. Той привлече занаятчии и самодейни състави от четири области от Североизточна България, както и колекционери на тъкани изделия, автентични за бита на българина. Мероприятието за момента се организира през година, но засиления интерес  на който се радват, може да промени статуквото.

Мария Илиева – организатор:

„Идеята ни дойде от там, че ние като самодейци към читалището, сме гостували в много градове и села от страната.  Вземали сме участие в различни фестивали и събори и просто това, което виждаме – българските традиции и фолклор е нещо прекрасно и е хубаво да се изживее, да се види наистина на живо , а не само по телевизията. Защото усещането е съвсем различно, когато се срещнеш с тези хора - да усетиш емоцията, техния ентусиазъм, всеотдайността им да съхраняват и предават българския фолклор”

Целта  на организаторите е да се запази традицията , да се популяризира и да се даде възможност на всички желаещи  да усетят емоцията и очарованието на този уникален български занаят – тъкачеството .

 
 
 
 
програма