предавания контакти
 
18:00
19:10
19:50
21:00
Спомен за храм
Сезоните на светиите

  Средновековен фестивал Траянови врата - Величие и памет
Четвъртък, 08 Ноември 2018 09:19
 

 


Около 4000 зрители събра в съботния  ден на 18-ти август първото издание на Фестивала на късноантичното  и средновековно наследство Траянови врата - Величие и памет. Организатори  на Фестивала са Сдружение „Авитохол“-Варна, Крепост „Траянови Врата“ и Община Костенец.

Юлия Заркова - директор Общинска предприятие Туризъм, Община Костенец:

„Първият фестивал вече е факт. Всяка година правим тържествено отбелязване на датата 17 август, когато е победата на Самуил над Василий II. Благодаря за съдействието и за подкрепата на Община Костенец, в лицето на г-н Радостин Радев, и за доверието – за това, че можем да се справим с такава организация. Изключително съм щастлива, че се отзоваха доста участници, както и хора, които да посетят самия фестивал.“

Жасмин Първанов - председател на Сдружение „Авитохол“ Варна:

„На този фестивал освен ранното и късно Средновековие, ние представихме и късната античност, което е едно ново начало на фестивалите, където хората могат да видят и късноантичното наследство… Това, което отличи този фестивал от другите е граждански ритуал, бракосъчетание, което се извърши тук от длъжностното лице от Община Костенец. Младоженците са наши приятели от сдружение „Вълкашин“, участници във фестивала, облечени в средновековни дрехи…“

Част от програмата на Сдружение Авитохол - Варна бе  представянето на  облеклото, въоръжението и снаряжението на българите през ранното средновековие.

Не липсваха и занаятчии… Петя Крушева от Пловдив се занимава с изследвания на средновековната кухня близо 20 години и предостави за дегустация приготвени от нея  средновековни храни,по издирени също от нея рецепти.

Емил Маринов от Шумен пък демонстрира металопластика.

Димитър Спасов - председател на сдружение за исторически реконструкции Дукс Антика – Свищов и Ани Спасова бяха подготвили за  посетителите една разходка през вековете, разказвайки историята на развитието на керамичното изкуство.

Атрактивното в случая бе,че посетителите можеха също да участват в този своеобразен скок във времето, като воини, като майстори в различни занаяти или просто като дегустатори на храна. Организаторите бяха помислили за публиката от различни възрасти.

Български  сдружения за исторически възстановки, клубове и самостоятелни реенактори от Варна, Русе, София, Шумен, Сливен, Пазарджик, Свищов, Пловдив и Севлиево участваха във фестивала и създадоха у зрителите усещането за една съживена и сякаш пълноценно живееща крепост от древни и по-нови времена, с нейните занаятчии, граждани и воини...

Фестивалът на късноантичното  и средновековно наследство Траянови врата - Величие и памет продължи и в неделя. А заради големия интерес най-вероятно ще се превърне в традиция.

 

 
 
 
 
програма