предавания контакти
 
16:55
18:00
19:10
19:50
Спомен за храм

  XVI Гайдарско надсвирване Гела 2018
Сряда, 07 Ноември 2018 15:02
 

 


Както всяка година, през първата седмица на Август в смолянското село се събират родове и хора от цялата страна. Основната цел на мероприятието е да полуляризира автентичния родопски фолклор, съхранявайки традициите и майсторските умения. Купища талантливи гайдари заявиха своето участие, а за това – повечето от тях са се готвили цяла година.

Надсвирването се проведе в три възрастови групи – до 14 г., от 15 до 18 г. и  над 19 години, като най-важното условие бе изпълненията да бъдат на каба гайда. Организаторите бяха подготвили втора сцената на ново място.

Васил Седянков – Организатор:

„За първа година сцената е на това място. Имаше разнопосочни мнения, но като че ли всички  се убеждават, че тук е мястото за надсвирванията.  С няколко човека огледахме възможностите и избрахме това място – хем амфитеатрално, хем е достатъчно равно да се играят хора… Има за доизглаждане неща и ние ще ги вземем предвид за догодина“

Организаторите споделиха, че са впечатлени от първата група, от малките дечица, иначе големите от трета група са професионалисти и за никой не е изненада представянето им. Журито бе сформирано от майстори-гайдари .

„Хубавото е, че сега в Широка лъка имаме млади хора, които обичат да свирят и за година –две постигнаха големи успехи.“

С течение на времето надсвирването се превръща в истински празник на родопската каба гайда, който постоянно привлича и българи, и чужденци, желаещи да се насладят на мелодичността на инструмента.

 

 
 
 
 
програма