предавания контакти
 
13:10
13:50
15:00
16:05
Сезоните на светиите
Традиции и обичаи: Момин проход: наследство от бабини времена

  Фолклорен Събор `Китна Тракия Пее и Танцува`
Четвъртък, 21 Май 2015 12:36
 

 


На 16 май в местността „Кенана“ в гр. Хасково се проведе ежегодният национален фолклорен събор на народното творчество и бит „Китна Тракия пее и танцува“. В събитието участие взеха самодейци от цялата страна.Тази година организаторите от Община Хасково отбелязаха 50 годишен юбилей на националния фолклорен събор на народното творчество и бит „Китна Тракия пее и танцува“. За първи път по този повод се раздават награди за най - добре представилите се участници.

Парк „Кенана“ се превърна в цветна дъга от пъстри багри и фолклорни ритми. Тази година за участие в събора са записани 119 фолклорни групи и 195 индивидуални изпълнители от 73 населени места в страната. Те се представят на две сцени. На първата са групите и индивидуалните изпълнители, които се оценяват от жури с председател академик Милчо Василев - ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. На втората сцена е оценяването на детските състави. Там журито е с председател народният певец Тодор Кожухаров.

Многобройна публика всяка година наблюдава с интерес тези великолепни прояви на народната мъдрост и танцувалност, пленяващи със своята автентичност и пъстрота. Няма нищо по - естествено от това именно тук, на открито, под сенките на дърветата и на огрените от слънце поляни на лесопарк „Кенана” да се открият дълбоките корени на богатата българска душевност.

 
 
 
 
програма