предавания контакти
 
00:00
00:35
01:10
01:50
Непознатото лице
Хроника на един рикошет

  Възстановка “Жътва” в Етъра
Петък, 26 Юли 2013 18:01
 

 


На 20 юли 2013 г., на връх празника Илинден, в Архитектурно-етнографския комплекс "Етър" самодейци представиха възстановка на жътварската обредност. Групата за изворен фолклор от Народно Читалище "Отец Паисий " с. Богатово, община Севлиево, разигра обичая както повелява традицията от векове.

Жътвата била върховен момент в живота на българския селянин.Това било времето, когато той прибирал плодовете от целогодишния си труд.

Жътвата се откривала ритуално с изправянето на първия сноп, който някой от жътварите, обикновено най-работливият, поставял пред чорбаджията. Той пък с благословията за спорна работа, поставял върху разстланата между класовете на снопа кърпа монети и обещавал достойно възнаграждение на тези, които работят най-много и най-добре.

Възстановката на обичая заслужено провокира интереса на туристите и най-вече на децата. За тях фолклорната група от с. Богатово дори изпълни песен по желание.

В момента временна изложба в една от къщите на чаршията в комплекса представя празникът Еньовден.

Тук научихме какво се случва в мистичната нощ на Еньов ден, за магическата сила на празника,в който са успешни магиите за любов и разлъка, а иманярите чакат сините пламъчета над земята да им покажат къде е заровено имането.Ще разкажем и на вас по Дестинация БГ.

 
 
 
 
програма