предавания контакти
 
06:00
07:10
07:50
09:00
Спомен за храм
Сезоните на светиите

  Mеждународen фестивал на фолклорната носия-Жеравна
Сряда, 03 Септември 2014 18:09
 

 


Oт 22 до 24 август село Жеравна за седма поредна година стана домакин на международния фестивал на фолклорната носия.
Той се организира за първи път през 2008 година. Българинът, който стои зад идеята на този скок назад във времето е продуцентът, режисьор и хореограф на национален фолклорен ансамбъл “Българе”- Христо Димитров.
Майстори на различни занаяти, нестинарски танци, народни оркестри, ансамбли, вино, люта ракия, чевермета и старинни мезета бяха само част от това което се случи в живописното балканско селце Жеравна.
Народната носия бе задължителна и обличайки я всеки присъстващ допринесе за идеята на фестивала - да бъде пресъздадена атмосферата отпреди 100 - 150 години. И за да се доближат до автентичността на българите от това време, организаторите са направили и списък със забрани на предмети от съвременния живот. Някои от тях са за използване на мобилни телефони, дамските чанти се заменят от битови торби, а вместо слънчеви очила може да се използват калпаци, бели кърпи или забрадки.
Тази година пък всички присъстващи имаха възможността да станат част от стара традиционна българска сватба, при това с истински младоженци...
Телевизия Дестинация България ще Ви потопи в емоциите на изключителното преживяване, създадено от родолюбци за родолюбци и оставащо незабравим спомен у всеки, докоснал се до магията на този невероятен фестивал.

 
 
 
 
програма