предавания контакти
 
16:50
18:00
18:35
19:10
Български събор "Хайдут Генчо"
Непознатото лице

  Кукерска фиеста и Фолклорна плетеница
Вторник, 25 Февруари 2014 19:20
 

 


За втора поредна година в градовете Луковит и Червен бряг се проведе традиционната “Кукерска фиеста” и “Фолклорна плетеница”.
Организатори на събитието от 22 февруари са фолклорните клубове “Луковитски бисери” и “Хайде на хорото”. Специални гости и двете години са кукерите от Сушица- квартал на Карлово
“Кукерската фиеста” започва в град Луковит с празнично шествие. В него можеше да се видят над 45 кукери, черешово топче, Боримечката, Райна Княгиня и  много хора облечени в традиционна българска носия.
Дни преди Заговезни този празник разкрива пред своите зрители автентични хора от всички фолклорни области, а кукери облечени като “белогаши”- представители на доброто и “баджаци”- представители на злото с оглушителен звън на чанове и хлопки прогонват злото. Изненада за всички е, когато кукерите свалят своите маски и разбират, че под тях се крият  представители и на женския пол.
След обяд на същия ден събитието се пренесе в град Червен бряг.
Повече за настроението, емоциите и кукерските игри очаквайте в предаването „Фолклорни Пътешествия“ по Дестинация България.
 

 
 
 
 
програма