предавания контакти
 
15:40
16:50
18:00
18:35
Стъпки в пустинята
Български събор "Хайдут Генчо"
Непознатото лице

  Празник на сланината -Априлци
Вторник, 25 Февруари 2014 19:06
 

 


Празникът на Сланината и греяната ракия в град Априлци записа 4-тото си поредно издание .По традиция той се провежда ежегодно на Месни заговезни.
Вече четвърта поредна година със съдействието на община Априлци, на родолюбиви местни жители и отзивчиви предприемачи, НЧ „Светлина – 1895 г.” организира празника на сланината и греяната ракия,който събира много гости от близо и далече. Идеята на празника е опазване и възраждане на старите български традиции,част от които са типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор .

Една от атракциите е т.н. Бабина гозба,която гостите на празника в Априлци могат да опитат. Тя се приготвя в големия- метър и 20см чорбаджиски тиган.
В края на празника журито награждава най-изкусните кулинари,приготвили ястия ,в които задължително участва сланината,както и най-големите майстори на греяната ракия.С най-голямо нетърпение обаче се очаква кой ще грабне голямата награда-живо прасенце,за първото място в конкурса за най-хубава сланина.
С много музика ,песни ,танци и емоции,провокирани не само от греяната ракия ще се запомни този празник на сланината и греяната ракия в Априлци.

 
 
 
 
програма