предавания контакти
 
00:00
00:35
01:10
01:50
Непознатото лице
Хроника на един рикошет

  Седмица на традиционните занаятите в град Пловдив
Неделя, 14 Юли 2013 14:06
 

 


И тази година Етнографски музей Пловдив стана домакин на традиционната Седмица на народните занаяти.

От 24 до 30 юни посетители имаха възможност да се докосднат до автентични занаятчийски работилници, да видят майсторски техники на изработване и възстановки на български обичаи.

Официалното откриването бе на 24 юни и съвпадна с Еньовден, а краят пък с Петровден.

Гостите успяха да се насладят на пресъздаването на Еньовска обредност – ритуал Еньова буля с участие на деца от Асоциация Неотон България, изплитането на голям еньовски венец от 77 билки и половина, под който всички преминаха за здраве и берекет.

В рамките на седемдневието посетителите още се насладиха на работилници “Майсторски приноси”, които предоставиха възможност на всички желаещите да се докоснат да тънкостите на много занаяти - кошничарство, плъстене, плетене бяха само част от тях.

Целите поставени пред организаторите са съхраняване на традиционните стари занаяти и техники, провокиране на младите хора към занаятчийско прозводство чрез лично участие, както и пресъздаването на различните занаяти чрез така наречените майсторилници.

За пета поредна година на 27 юни 2013 г. дворът Етнографския музей в Пловдив става арена за среща на майстори от цялата страна.  Седмицата на занаятите продължава до 1 юли. В духа на добрата традиция майстори от цялата страна ще демонстрират своя майсторлък в занаята. Ще бъдат представени 22 занаята и повече от 40 майстори - иконописци, ножари, оръжейници, медникари, майстори на музикални инструменти, тъкачки, дървостругари, майсторене на дърворезба, плъсти, кукли, рисувана коприна, рисувани яйца, стъклопис, майсторки на кене, плетиво и везба и др.

Наши гости ще бъдат и представители от занаятчийско дружество - Мароко, които ще представят традиционни марокански накити, тъкани, предмети за бита от туя (африканско дърво), керамични изделия. Туристите и гостите на музея могат да се докоснат до тайнството на всеки занаят, като се опитат сами да измайсторят нещо под вещото око на майстора.  Всичко тук се прави с мерак, с душа и сърце. Затова и измайстореното си има собствено очарование и магия. А туристите получават всичко - и скъп спомен от посетеното място, и нещо достатъчно ценно, на чието сътворение са били свидетели.

 
 
 
 
програма