предавания контакти
 
11:00
12:00
13:10
13:50
Атон - българската следа
Традиции и обичаи: Празник на смилянския фасул

  Възстановка на крепост Сторгозия
Сряда, 02 Отомври 2013 20:40
 

 


“Един ден в Римска Сторгозия” е втората поредна възстановка в Плевен,която Студио “Златен век “ организира в рамките на “Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен”,осъществяван с финансовата подкрепа на  ОПРР 2007-2013 година.Целта на проекта е засилване на туристическия потенциал на региона и осигуряване на устойчив икономически растеж чрез развитие на туристически продукти ,подобряващи и разнообразяващи наличните природни и културно-истоически атракции.
С атрактивна възстановка ,първата на крепостта Сторгозия, бе отбелязан международния ден на туризма -27-ми септември в Плевен. С помощта на над 80 възстановчици от България и Италия оживя един ден в римска Сторгозия-ежедневния бит на нейните граждани,занаятчиите и легионерите.
Събитието се проведе от 10.00 до 19.00 ч. при разкопките на късноантичната крепост „Сторгозия“ в парк „Кайлъка“. На официалното откриване, на което присъстваха много граждани и официални лица проф. Д-р Димитър Стойков, кмет на Община Плевен.
С помощта на възстановчиците ,колелото на времето бе върнато 16 века назад и публиката се потопи в ежедневния бит на спокойните години на просперитет на римската провинция Мизия.По нареждане на императора първи тук пристигат легионери от Първи италийски легион и създават добре укрепено селище.След тях идват занаятчийските работилници, пазаря и животът потича в своето русло-къде по- буйно и неспокойно,къде в радост и безгрижие.Така зрителите видяха гладиаторски боеве,оцениха военните умения на войниците,разходиха се между занаятчийските работилници,дори опитаха римска кухня с основно блюдо рибена чорба.

Тракийски войни пък очароваха публиката със своите демонстрации.По-късно между тях и римските легионери се завърза люта битка,която в последствие мъдро завърши с примирие.
Един незабравим и богат на емоции ден,който ще се запомни с първата възстановка,разиграла се на крепостта Сторгозия,ден за който заслуга имат организаторите Златен век-ЕООД и разбира се Първи италийски легион,Първа тракийска кохорта към СНЦ-Съвет по туризма-Свищов,Прабългарска школа за оцеляване Багатур,Група за възстановки на исторически борби панкратион към Групо сторико романо -Рим,Италия и др.


Очаквайте още интересни подробности от възстановката Един ден в римска Сторгозия само по Дестинация Б-я

 
 
 
 
програма