предавания контакти
 
00:00
00:35
01:10
01:50
Непознатото лице
Хроника на един рикошет

  Възстановка Плевен
Понеделник, 16 Септември 2013 13:43
 

 


Невиждана досега по своите мащаби възстановка на Освобождението на Плевен представиха на 7-ми септември Национално Дружество-Традиция и Студио Златен век,със съдействието на Община Плевен.Участваха 300души от всички регионални клубове на дружеството в страната,както и гости от Румъния и Русия.В образа на турския пълководец Осман паша зрителите видяха актьора Калин Сърменов. Проявата е част от Проект за развитие на устойчив туризъм в област Плевен ,финансиран от Европейския съюз.
Възстановката на последния бой за освобождението на Плевен привлече много публика край с.Ясен, в утрото на 7-ми септември.136 години след паметните исторически събития на стария мост,над река Вит,наречен в последствие Мостът на победата, колелото на историята щеше да се завърти назад,за да ни върне в дните ,решавали съдбите на цели империи,а защо не и на целия тогавашен свят.
Настоящият спектакъл възкреси подвига на хилядите знайни и незнайни войни,чиито имена са изписани на плочите по братските могили и паметниците на бойното поле около Плевен.Това са хиляди български патриоти,руски,румънски,украински,белоруски ,финландски,молдовски и полски синове,бойци от Прибалтика и Задкавказието .На тяхната светла памет участниците посветиха този спектакъл.

Възстановката разкри редица подробности около събитията,свързани с последните часове на блокадата и героичните усилия на руско-румънската съюзна армия да разгроми групировката на Осман паша при Плевен.Това е началото на края на 5-месечните събития ,които трайно приковават вниманието на световната общестевност.И в крайна сметка довеждат до безусловната капитулация на Осман паша.
В ролята на Осман паша се превъплъти актьорът Калин Сърменов...
Възстановката наистина бе силна и въздействаща...

Председателите на регионалните клубове получиха грамоти за участие .А по-късно историческият разказ бе продължен в Къща -музей Цар освободител .Историческият факт е,че руският император Александър втори връща сабята на Осман паша в знак на уважение към храбростта на своя противник.

Ще може да видите целите възстановки ,скоро по  Дестинация BG!

 
 
 
 
програма