предавания контакти
 
15:30
16:35
17:35
18:00
Традиции и обичаи: Лазарки в Етъра
Сакралната порта

  Ден на „Натура 2000“ в Стара Загора
Сряда, 26 Май 2021 11:39
 

 


Деня на „Натура 2000“ отбелязаха в Стара Загора „Зелени Балкани“ и приятели,като част от информационното турне на екологичната организация в страната.

 • Поля Русева-“Зелени Балкани“-Стара Загора :

  В Стара Загора организираме съвместно с „Международен младежки център“ Стара Загора, Община Стара Загора, Танцово студио „Алегра“ както и с Мими, Илиана и Габи, които помогнаха да се организира и ЕКО базар. Идеята ни, на всички нас организаторите е да се грижим за природата, да информираме хората да знаят, да научат повече за „Натура 2000“.

  Натура 2000“ е най-голямата и мащабна екологична мрежа, която опазва природата, биоразнообразието и природата. Подготвили сме различни кътове с най-разнообразни и различни занимания за гражданите на град Стара Загора. Ще имаме информационен щанд на „Зелени Балкани“ и СЦ за диви животни на „Зелени Балкани“, ММЦ ще представят дейностите си, ще има занимания за деца, игри, танци и още много изненади, както и ЕКО базара със zero waste продукти, които да ни покажат, че има и алтернативни варианти, с които можем да заместим пластмасата, да живеем природосъобразно и да произвеждаме по-малко боклук. „

Д-р Христина Клисурова от ЗБ сподели интересни факти за белошипата ветрушка и нейното завръщане в българската природа ,благодарение усилията на Зелени Балкани.

Д-р Руско Петров -оперативен управител на Сц за ДЖ към ЗБ-Стара Загора показва някои от обитателите на центъра.

 • Д-р Руско Петров - “Зелени Балкани“-Стара Загора

  Днес сме заедно със служители от СЦ, също така и мишеловът Мишо, керкенезът Владко, улулицата Чара и ловният сокол Ромео. Всички наши птици са тук, за да разкажем тяхната история. Керкенезът Владко, примерно, е отстрелян от въздушна пушка от тинейджър. В следствие на това, той няма да може да бъде сред природата, а ще е затворен във волиера. Идеята е да разказваме тези истории на всички наши птици , за да може хората все по-малко да вредят на биоразнообразието в България и в частност сектор птици, с който ние се занимаваме и все по-малко пациенти да пристигат при нас в СЦ. „

В СЦ работят много доброволци.

 • д-р Руско Петров - “Зелени Балкани“-Стара Загора :

  В СЦ всеки ден работим с доброволци, особено сега в по-топлите летни месеци, имаме минимум 20 доброволеца. Понякога бройката надхвърля и 30. Работим с доброволци на всяка възраст-ученици, студенти и пенсионери, които идват да ни помагат. На мероприятието днес са основно студенти от Тракийски Университет и ученици от НПГ по ветеринарна медицина. „

В СЦ се работи по редица размножителни програми.Ето някои от тях...

 • д-р Руско Петров - “Зелени Балкани“-Стара Загора :

  Имаме първо излюпено черно лешоядче на територията на България, нещо за което аз и мои колеги работим усърдно над 30 години по направление за мършоядните птици на територията на страната. Имаме и двойка черни лешояди при нас в СЦ. Тази година има 2 яйца, и двете са оплодени и са в инкубатор. Черният лешояд, всъщност, е единственият вид, който не сме успели да размножим при нас в СЦ. Брадат, египетски и белоглав лешояди размножаваме от над 10 години.

Съгласно програмата на турнето ,то продължава на 23 май - гр. Пловдив, 25 май -Смолян, 27 май - гр. Поморие и на 28 май - гр. Бургас .

#Natura2000NewHorizons

 

 
 
 
 
програма