предавания контакти
 
14:55
15:30
16:35
17:35
България: Вчера, днес, утре: Първото българско царство
Традиции и обичаи: Лазарки в Етъра

  Холандски лешояд намира в България нова родина
Сряда, 19 Май 2021 14:32
 

 


Дареният от Нидерландия Белоглав лешояд премина успешно едномесечния карантитен период в СЦ на ЗБ и е готов за преместване в ПП „Сините камъни".Преди малко повече от месец зоопарк Дийре райх към фондация Стихтинг уайлд лайф -Нидерландия дари на България белоглав лешояд по програма за завръщане на едрите лешояди у нас и на Балканския полуостров.В програмата участват зоопаркове от цяла Европа.Птиците са отгледани в тях и се дават като дарение,с което зоологическите градини държат да участват в завръщането на видовете в дивата природа. Този белоглав лешояд е поредното дарение от Нидерландия,защото ЗБ се ползват с дългогодишната подкрепа,както на зоопарк Дийре райх,така и на фондация Стихтинг уайлд лайф ,в усилията си за завръщане на лешоядите .Лешоядът бе настанен в карантинното отделение на СЦ.Последваха преглед ,мерене и претегляне ,както и опръстеняване.


 

  • д-р Руско Петров-СЦ „Зелени балкани“ :

   След 32-33 дни престой, белоглавият лешояд, който пристигна при нас от Холандия, вече е преминал карантината и днес ще го транспортираме да ПП „Сините камъни“, където той ще има временен престой, за да свикне и да се адаптира в самата обстановка там, да разгледа къде се намира ресторантът за лешояди в самия парк, където ще има изобилие на храна. След това ще му бъде сложен предавател и птицата ще бъде освободена, така че април или май месец най-късно той ще се рее в небесата около Сливен.

   Днес му направихме вътрешно и външно обезпаразитяване и се надяваме всичко да е наред с птицата. „


 

Птицата е настанена във волиера в ПП „Сините камъни",научаваме от Симеон Марин-координатор по полевите дейности по проект „Светло бъдеще за черния лешояд",изпълняван от ЗБ и партнъори.


 

 • Симеон Марин- СЦ „Зелени Балкани“ :

  Заедно с черните лешояди освобождаваме и белоглави лешояди. В случая, един току що пристигнал лешояд от Холандия. Намираме се в адапционната волиера за лешояди, където той ще престои няколко месеца и рано на пролет ще бъде освободен. Тази конкретна птица ще бъде маркирана със сателитен предавател, което ще ни позволява да проследяваме неговото пътешествие, къде прелита и евентуално заплахите, които го грозят. „

   

Оставаме с надеждата новините за адаптацията на холандеца да са добри.

 

#Natura2000NewHorizons

 
 
 
 
програма