предавания контакти
 
00:00
00:35
01:10
01:50
Непознатото лице
Хроника на един рикошет

  Сватбени ритуали в Етъра
Понеделник, 16 Септември 2013 13:38
 

 


За 6-та поредна година Фолклорният фестивал Сватбата-единство и многообразие в Архитектурен Етнографски Комплекс Етъра , представи пъстра палитра от сватбени обичаи от различни етноси и етнографски области в България.Тази година гостите на комплекса видяха фрагменти от сватбената обредност при арменците,в Ямболския край,Варненско,както и сватосване по Добруджански.
Сватбата безспорно е важен и преломен момент в живота на човека.Затова и хората са измислили различни ритуали ,за да примамят и задържат щастието в новия дом .Това пролича в представените сватбени фрагменти от арменска сватба ,до която се докоснахме чрез изпълненията на танцовия състав Гаяне Марашлиян и вокална група Наери при НЧ Свети Саркиз-2007-Варна.
Старинният български сватбен накит Сокай можете да срещнете във витрините на музея .Само тук обаче видяхме колко специално нещо е гласенето Сокая на главата на булката ,демонстрирано от музейни специалисти от Тревненския специализиран музей.
При желание гостите на Етъра можеха да разгледат и изложбата на тънки момински дарове в една от къщите тук.
В с.Ботево-Ямболско пък сватбата продължавала цели 8 дни.Самодейките от НЧ Хр.Ботев-1928 разиграха обичая Меденик,когато се украсява байрака,приготвят се китките ,с които се канят гостите за сватбата и се омесва на медника-за дълъг и сладък живот на младоженците.
Междувременно организаторите на фестивала -музейните работници от АЕК-Етъра бяха подготвили за посетителите приятна атракция-те можеха да наблюдават и при желание да участват в омесването на сватбени хлябове.
В град Вълчи дол също правят Меденик.Обичаят се казва Засевки.
В крайна сметка се убедихме,че независимо в кой етнос или край на България -добруджанци,тракийци,арменци ,сватбата носи основното послание за дълъг и щастлив семеен живот на младите,както и за много деца.

На финала пък видяхме обичая сватосване,който е характерен за Северна Добруджа.Той предхожда и годежа и сватбата.Представиха го жените от групата за изворен фолклор при НЧ Искра-1923, село Челопечене,община Каварна...

Има и още!Ако ви предстои сватбено събитие и искате да включите в него фолклорен елемент-гледайте и филма за фестивала по  Дестинация BG! .

 

 
 
 
 
програма