предавания контакти
 
10:35
11:35
12:00
13:10
Традиции и обичаи: Лазарки в Етъра
Сакралната порта

  Холандски лешояд намира дом в България
Сряда, 17 Февруари 2021 16:39
 

 


Поредния дарен белоглав лешояд посрещнаха на летище София от Зелени Балкани. Той е част от програмата за завръщане на едрите видове лешояди в България и на Балканския полуостров.

  • Елена Тилова - СНЦ Зелени Балкани

В тази програма участват редица зоопаркове от цяла Европа, от които ние получаваме като дарение птици, които са размножени от самите тях и които зоопарковете желаят да участват в завръщането на видовете в дивата природа. Конкретно птицата, която виждате зад мен е поредно дарение на Зелени Балкани от холандския зоопарк Dierenrijk и ние се ползваме с тяхната дългогодишна подкрепа, както и на фондацията Stichting Wildlife, които подкрепят нашите дългосрочни усилия за завръщане на лешоядите. С огромна благодарност приемаме поредното дарение, което те правят за завръщането на тези редки видове в Българската природа.

Пътуването до Спасителния център в Стара Загора преминава безпроблемно.

  • Елена Тилова  - СНЦ Зелени Балкани

Лешоядът е вече настанен в карантинното помощение на спасителния център за диви животни. Той ще бъде прегледан, премерен и изтеглен, след което ще прекара стандартния период на карантина тук, преди да бъде транспортиран до волиерата ни във Природен парка „Сините камъни“, където ще прекара известно време, за да може да се адаптира и да свикне с живота в конкретното място и да бъде подготвен за пускането си в дивата природа.

  • Ивелин Иванов – СНЦ „Зелени Балкани“

Здравейте,аз съм Ивелин Иванов и ръководя пограмата на Зелени Балкани за възстановяване на изчезналите от българската природа белоглав, черен и брадат лешояд. Днес маркирахме и подготвихме поредния лешояд пристигнал от Dierenpark зоопарк, за което сме изключително благодарни. Всяка една птица включена в програмата помага за възстановяването и връщането на вида в България и на Балканския полуостров.

  • Андреана Дичева – СНЦ „Зелени Балкани“

Намираме се в Спасителни център за диви животни на Зелени Балкани. Ние сме в „размножителната част“, където е и частта за настаняване на лешояди. Тя е построена с подкрепата на Stichting Wildlife. Станислав е вече настанен в тази клетка. Той ще прекара тук няколко седмици преди да бъде върнат на свобода, като ние ще имаме възможността да го храним и да се грижим за него. Той току що дойде от Холандия и ние му направихме ветеринарен преглед, той е много добре, в добро състояние и е настанен сега в тази голяма клетка. След това ще бъде транспортиран до Стара планина, където ще прекара няколко месеца в адаптационна волиера, за да може да се приспособи към местните услови и среда. Там той живее с други лешояди от своя вид, ще може да вижда планината и да контактува с диви птици и ще има шанса да се адаптира.

Как върви адаптацията на лешояда на българска земя предстои да проследим.

#Natura2000NewHorizons

 
 
 
 
програма