предавания контакти
 
07:45
08:20
08:55
09:30
България: Вчера, днес, утре: Първото българско царство
България: Вчера, днес, утре: Първото българско царство

  Спасителните дейности продължават
Сряда, 27 Януари 2021 10:23
 

 


        Въпреки празниците в Спасителния център на „Зелени Балкани“ - Стара Загора в края на старата и началото на новата година спасителните дейности продължават.Припомняме : къдроглав пеликан бе спасен в язовир Розов кладенец след сигнал за бедстваща птица.Прегледът в центъра доказа стара травма на крилото,зарастнала неправилно,в резултат на което пеликанът не може да ползва крилото си.Специалистите решиха да ампутират крайника и птицата да бъде настанена или в зоопарк ,или оставена в СЦ,защото без крило не може да бъде върната в природата. В последния ден на старата година в СЦ хората донесоха ням лебед.Заловен на АМ-Тракия,той се движел бавно и тромаво по платното,създавайки риск за себе си и автомобилите на пътя.Прегледът установява,че птицата е с доста добро тегло-явно е намерила обилен източник на храна.Препълнения стомах я прави тромава и пречи при полет-коментира д-р Димитрова.Птицата е здрава и вече на свобода. Триото завършва един Белоглав лешояд.Чуйте неговата история:

 

  • Андреана Дичева - СЦ „Зелени Балкани“:

    На 2 януари в СЦ за диви животни извършихме спасителна акция на белоглав лешояд. Птицата бе намерена на АМ „Тракия“ в близост до град Чирпна като в продължение на 3 дни бяха подавани десетки сигнали от граждани, които са наблюдавали лешояда кацнал или полегнал покрай мантинелата. На няколко пъти екипът ни се опита да улови лешояда , но той е в добро физическо състояние, лети добре и беше хванат доста трудно, едва на третия ден. Причината да го заловим беше, че не е характерно за вида да живее в такава близост до хората и между автомобили, което е голяма опасност за него, отделно разсейва и шофьорите и може да бъде предпоставка за пътен инцидент. Птицата беше с доста ниско тегло. Явно не е успявала да намира достатъчно храна и най-вероятно се е хранила с блъснати животни по магистралата.

    Вероятно е дошла от колонията на вида от Стара планина, която е в най-голяма близост до мястото на намиране. Птицата е млада. Наложи се да я приберем в СЦ . Тук ще я подхранваме в продължение на няколко седмици или месец. Когато се стабилизира в добро тегло и ще я върнем в по-подходящо място на вида, в Балкана. „

#Natura2000NewHorizons

 
 
 
 
програма