предавания контакти
 
07:10
07:45
08:20
08:55
България: Вчера, днес, утре: Първото българско царство
България: Вчера, днес, утре: Първото българско царство

  Бедстващ къдроглав пеликан
Петък, 22 Януари 2021 15:22
 

 


За трета спасителна акция влиза в язовир Розов кладенец екип на Зелени Балкани и Национална електрическа компания.

 • д-р Руско Петров – СЦ „Зелени Балкани“ :

  Основно тези акции ги правим през зимата. Това е нашият капитан, с на е и колега от СЦ и нашият координатор, който осъществява връзката с НЕК Гълъбово. В момента пътуваме с лодката към най-близката част на язовир „Розов кладенец“, защото много често по това време пеликаните там стоят. Имаме подаден сигнал, че има пеликан с осукано крило или в корда, или в рибарска мрежа. Предстои да установим причината. „

Ето го и бедстващия къдроглав пеликан .За да му бъде оказана необходимата помощ обаче, той трябва първо да бъде уловен. Това, оказва се, е доста трудна задача. След няколко неуспешни опита,птицата най-сетне е в лодката.

Бързия оглед показва ,че второто крило е с луксация на 2-те стави.Ще опитат да го приберат в ризницата.

 • д-р Руско- СЦ „Зелени Балкани“ :

  Спасителната акция е успешна благодарение на колегите от НЕК. Пеликанът е уловен. Къдроглав пеликан. Най-често те се събират тук през зимата, тъй като има места, които заради ТЕЦ-а не замръзват, има и изобилие на храна.

  Уловеният пеликан е с локсации на две стави. Както виждате, едното крило не можем да го приберем в усмирителната ризница. „

В спасителния център на Зелени Балкани-Стара Загора, птицата преминава още един преглед.

Става ясно,че се касае за стара ,лошо зарастнала фрактура на крилото.моментът се използва и за обезпаразитяване на птицата.

 • д-р Стефка Димитрова-вет. лекар в СЦ „Зелини Балкани“ :

  След прегледа установихме, че е с анкилоза на лакътна става и с локсация на пръстите. Анкилозата може да налижи ампутация на крилото, в последствие, защото по този начин разположено крилото, би пречило доста на самата птица.

  Като цяло птицата е в доста добро здравословно състояние, като изключа тази анкилоза, с добри килограми за пеликан в тази възраст. Седем килограма е птицата. Вероятно ще остане при нас или ще бъде пренасочен в зоопарк, защото няма да може да лети и да си прави обичайните за пеликаните преходи през това време на годината.

  В последния ден на 2020г. приехме ням лебед. Хора го бяха намерили на АМ „Тракия“. Птицата е била на пътното платно и си е ходила необезпокоявана, т.к самите лебеди са доста бавно подвижни. Птицата беше с добро тегло. След като я приехме установихме, че най-вероятно причината да я хванат е наднорменото и тегло. Много от лебедите преяждат, стават доста едри и това им пречи за полета.

  В случая, птицата е вече освободена. „

Прогнозата на д-р Димитрова се оказа вярна.С ампутирано вече крило, няколко дни къдроглавия пеликан ще бъде на медикаментозна терапия.Другата добра новина е ,че вече се храни. Лошо е само, че няма до може да бъде върнат в природата.

#Natura2000NewHorizons

 
 
 
 
програма