предавания контакти
 
00:00
00:35
01:10
01:50
Непознатото лице
Хроника на един рикошет

  XI Международен панаир на народните занаяти
Сряда, 04 Септември 2013 13:27
 

 


От 6 до 8 септември 2013 г. в Архитектурноетнографски комплексЕтър“ – Габрово ще се проведе единадесетия Международен панаир на народните занаяти.

Участие в Панаира тази година са заявили повече от 80 майстори от страната и чужбина. Те ще представят различни занаяти: грънчарство, бакърджийство, ножарство, тъкачество, иконопис и много други. Досега желаниe за участие са изявили страните Украйна, Шотландия, Италия, Сирия, Румъния. Украинците ще покажат рисуване върху стъкло, изработване на традиционни кукли от тъкани и конци и украшения за жилището, направени от хартия и дърво. Майсторите от Румъния ще представят традиционни костюми, производство на кожа и тъкане на домашен стан. Посетителите ще се насладят на италианска сладкарска кулинария.

От 2 до 6 септември английски студенти ще се обучават в занаяти - багрене с растителни багрила, плетене на изделия от беленица, изработване на хлопки и др., като накрая ще им се връчи майсторско свидетелство от АЕК „Етър“. В панаирните дни те ще се включат като изложители и ще покажат вложеното старание, упоритост и усвоените умения на българските възрожденски майстори. Те идват по проект “ТИКАТЕК”, който е по програма на ЕС “Леонардо” за професионално обучение, усвояване на традиционни умения и техники и прилагането им в съвременното изкуство.

Майсторската надпревара тази година ще е в дървостругарство. Струговете са едни от най-характерните технически съоръжения на вода за Габровско през ХVІІІ и ХІХ век. Дървостругарството съчетава природните дадености на нашия край (богатството на гори и бързотечащи води) с майсторлъка и предприемчивостта на балканджиите. Дървените предмети, изработвани на струг, са разнообразни по форма, големина и предназначение: гаванки, похлупаци, танури, паралии, чутори и др. Четирима майстори дървостругари от Габрово и Троян ще премерят сили в превърналата се в традиция Майсторска надпревара. Във „Вечерта на майстораще бъде обявен победителят, който ще получи голямата награда – „Сребърна хлопка, право на собствена изложбабазар по време на Панаира през следващата година, парична награда и почетен диплом.

По време на Панаира демонстрации ще покаже Лазар Урумов, потомствен ковач, майстор на ковано желязо и метолопластика. През 2006 г. той е победител в майсторската надпревараКовано желязо. Има международни участия в панаири в Кипър и Сирия, обучава деца от Франция в занаят. През ръцете на пловдивския майстор предметите излизат изваяни с усет и вдъхновение.

На 6 септември 2013 г., от 10.30 ч. миналогодишният победител от състезанието Плъсти, Пенка Ставрева от с. Първенец, обл. Пловдив ще открие своята авторска изложбабазар в изложбената зала в АЕКЕтър. Плъстите са найпримитивната форма на текстилне се тъкат и се получават от способността на вълнените влакна да се сплъстяват при намокряне. В изложбата на Пенка Ставрева ще се представят аксесоари, обувчици, украшения за дома, пана за стена и много други, което съхранява старата традиция в изработването на плъстени изделия, но и я обогатява със съвременни предмети, съобразени с нуждите на съвременния човек.

Съпътстващо събитие на Панаира е Международната научна конференцияНародните занаятиминало, настояще и бъдеще. Тя ще бъде девета поред и ще се проведе на 4 и 5 септември. Историци, краеведи, етнографи и други от страната и чужбина ще представят своите изследвания. Досега са участвали около 300 научни разработки на различни специалисти в областта на археологията, праисторията, средновековието, възраждането и по-новата история. Темите тази година ще са над 30. За първи път специалисти от Академия за музикално и танцово изкуство, гр. Пловдив ще представят свои разработки. Интерес към конференцията има от страна на чуждестранни участници – тази година те ще са от Румъния с тема за традиционните костюми.

Атрактивни за посетителите през панаирните дни са демонстрациите на домашни занятия, характерни за района на Централен Балканпечене и пушене на сливи, боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, плетене с гайтан и плетене с царевична шума (беленица).

Посетителите ще могат да се насладят на богата фолклорна програма, която ще започне на 6 септември от 11.30 ч. и ще продължи три дни. В нея участие ще вземат  фолклорен ансамбълСидер Войвода, гр. Горна Оряховица, едни от най-добрите професионални състави в страната: фолклорен ансамбълЗагорегр. Стара Загора. ГрупаКаба Кабадайлиии народната певица Кристина Енгерова ще представят музика от извора на Родопите. За първи път със свой спектакъл в Етъра ще бъде професионален фолклорен ансамбълДобруджа, гр. Добрич. В програмата са носителите на много награди от страната и чужбинаПредставителен Детски фолклорен ансамбълГабровче, фолклорен ансамбълСивек, ансамбъл за изворен фолклорБакаджик7, гр. Ямбол и др. Най-малките посетители ще се забавляват с кукления спектакълСемейната скъпоценност, в който участие ще могат да вземат и самите деца.

Потопете се в духа на миналото като станете част от Международния панаир на народните занаяти 6 - 8 септември в Архитектурно - етнографски комплекс „Етър” - Габрово!
Скоро може да гледате в програната на Дестинация BG!

 
 
 
 
програма