предавания контакти
 
18:00
18:35
19:10
19:45
Непознатото лице
На карнавал в Габрово

  Нощ на прилепите в Стара Загора
Четвъртък, 08 Отомври 2020 09:53
 

 


     Що е то Нощ на прилепите и защо тя е част от ежегодния природозащитен календар? Поредната Нощ на прилепите стана факт и в Стара Загора в края на септември.

 

   - Елена Стоева-председател на УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА СНЦ "ЗЕЛЕНИ БАЛКАНИ"Стара Загора :

Нощта на прилепите е международна инициатива, която се отбелязва в над 30 страни по цял свят. Тч е част от съпътстващите инициативи от „ Европейското споразумение за опазване на прилепите „. Идеята на тази нощ е да фокусира общественото внимание върху тези животни, които са супер интересни, полезни и за съжаление онеправдани, тъй като обикновено хората имат много погрешно насадени представи за тях и това е един от основните проблеми свързани с тяхното опазване.

България също е присъединена към това международно споразумение и от 1998г у нас се отбелязва нощта на прилепите, като и екипът на СЦ „Зелени Балкани“ повече от 15 години присъединява своите усилия. В страната ни вече има истинска коалиция от различни организации, институции и граждани, които участват в отбелязването на нощта на прилепите. Първо е започнала инициативата от центъра за защита на прилепите към Природонаучния Музей, в последствие се присъединихме ние от „Зелени Балкани“, в последствие и други организации, като „Българска Фондация Биоразнообразие“, Дружество за защита на птиците, музеите, дирекцията на природен парк „Врачански Балкан“, Природен парк „Сините камъни“, много клубове от различни части на страната. Сега всички, с общи усилия, целим да обясним на хората защо тези животни не са нито страшни, нито представляват опасност за нас хората и защо са толкова значими и трябва да им бъде отделяно внимание. „

 

   Какво е новото тази година ?

Поля Русева-СНЦ „Зелени Балкани“-Ст.Загора :

Тази година сме в напълно нова обстановка, различна атмосфера. Партнираме си с Къща музей „Гео Милев“ и с Международния младежки център, Стара Загора. Подготвили сме различни изненади за децата, различни АРТ ателиета, екипировка, която да им покажем, различни възли, на които да ги научим. Разпънали сме мрежа за прилепи, с която да демонстрираме как се улавят прилепи и как се прави мониторинг. Показали сме изложба, която хората да разгледат, както и много информация с любопитни факти за прилепите, а по-късно ще прожектираме и филм за тях. Тази година направихме и творчески конкурс посветен на прилепите в цяла България. В него се включиха над 150 участници с техните творби, разделени в няколко категории. Има категории за рисуване, за проза, дигитално изкуство и пластика.

 

  Прилепни нощи се състояха и в Поморие,Бургас и Враца.Предстоят и в други градове на страната.

 

 

 
 
 
 
програма