предавания контакти
 
18:00
18:35
19:10
19:45
Непознатото лице
На карнавал в Габрово

  Испанският посланик на гости на Зелени Балкани
Петък, 02 Отомври 2020 11:19
 

 


Посланикът на Кралство Испания в България, негово превъзходителство Алехандро Поланко посети Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора и волиерата за лешояди в Природен парк „Сините камъни“. Посещението е по негова инициатива, провокирана от интереса на дипломата към програмата на Зелени Балкани за възстановяване на лешоядите в България. И това не е случайно, защото лешоядите, участващи в програмата са дарение на България от Испанското правителство .

  • Ивелин Иванов - ръководител на проект "Светло бъдеще за черния лешояд"

 „Решихме да поканим посланик Поланко, да се запознае на място с нашите дейности в рехабилитационният център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора и в адаптационната клетка – волиера за лешояди в Природен парк „Сините камъни“.

Високият гост бе посрещнат от управителя на СЦ на ЗБ в Стара Загора Ивайло Клисуров и неговия екип. Той разгледа центъра и се запозна с един от постоянните му пациенти - горската улулица Чара. Посланик Поланко документира момента със снимка за спомен с пернатата чаровница. Той разгледа и други обитатели и пациенти на центъра. Дипломатът , придружен от директора на Националната професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Стара Загора -д-р Ябълкаров, се запозна и с размножителната програма, осъществявана на територията на Спасителния център, част от която е и двойката черни лешояди Кейо и Черна, пристигнали съответно от Холандия и Испания. Интересно съвпадение направи гостите съпричастни на момент от манипулация за лекуване на пострадал белоглав лешояд, постъпил за лечение в Центъра. Снимка за спомен беляза края на гостуването в центъра.

По-късно на територията на Природен парк „Сините камъни“  Негово превъзходителство бе посрещнат от екипа на проект „Светло бъдеще за черния лешояд“ и партньорите на Зелени балкани от ПП „Сините камъни“. Тук бяха и кметът на гр. Сливен, г-н Радев, представители на Регионална дирекция по горите - Сливен, много граждани, сред които и дарители на подхранванията за лешоядите.

  • Ивелин Иванов - ръководител на проект "Светло бъдеще за черния лешояд"

 “По този начин посланика, съвместно с местните институции, засвидетелстваха пълната си подкрепа за осъществяването на тази програма, а винаги сме твърдели и смятаме, че възстановяване на изчезнал от природата вид може да се случи само в резултат на усилията на всички институции и неправителствени организации в България. Събитието завърши с освобождаване на лешояда Реджина, което в превод значи кралица. Това е птица, коята е попаднала в бедствено състояние през 2017 година в Испания, излекувана е в техен рехабилитационен център. 2018 година пристига в България и е настанена в адаптационната волиера в Сливен и днес след близо две годишен престой дойде времето тя да бъде освободена от посланика. Надяваме се, да се адаптира успешно и да стане част от новосформираната низова популация на белоглавия лешояд в Източна Стара планина“   

Домакините се надяват и в бъдеще да продължат да се радват на подкрепата на Кралство Испания за завръщане на лешоядите в България!

 
 
 
 
програма