предавания контакти
 
10:15
11:00
12:00
13:10
С Ани Русанова в месеца на жената
Атон - българската следа

  Петнадесет черни лешояда от Испания с бъдеще в България
Сряда, 08 Юли 2020 16:05
 

 


 

               Петнадесет черни лешояда пристигнаха от Испания, за да подпомигнат възстановяването на вида в България. Това е третият трансфер на черни лешояди от Испания към България в рамките на проект „Светло бъдеще за черния лешояд“. Той бе забавен поради мерките наложени заради пандемията от COVID – 19.

              - Ивелин Иванов – директор по природозащита „Зелени Балкани“

              Днес имахме щастието да посрещнем третата група от черни лешояди, дарени от Испания на Българи. Идеята е този изчезнал от българската природа вид да стане гнездящ отново. Получихме общо 15 черни лешояда събрани от нашите колеги в Испания, облас Андалусия и Естремадура. Благодарение на усилията на една неправителствена организация „Амус“, всички птици са постъпили в резултат на някакъв инцидент, нещо им се е случило. Девет от тях са напълно възстановени и готови за освобождаване в природата. Един е с трайно увредено крило и няма да може, за съжаление, никога да полети отново в небето, но се надяваме да се включи в нашата размножителна програма. На останалите пет им предстои предизвикателство. Нашите ветеринари от спасителен център за диви животни в Стара Загора, които би трябвало да ги възстановят до степен годна за освобождаването им в природата.

             Паралелно с настаняването на черните лешояди в адапционната волиера в природен парк „Сините камъни“ , освободихме и четири белоглави лешояди, които са преминали своя етап на адаптация и са стояли близо две години в растителната волиера. Излетяха успешно и се надяваме близките една-две години да създадат своето поколение, а черните лешояди, които настанихме днес им предстои въпросният адапционен период в продължение на няколко месеца, т.е. догодина, март-април, на пролет, ще бъдат освободени в природен парк „Сините камъни„.

            До момента на страната ни са предоставени тридесет и седем рехабилитирани лешояда. Тяхното пускане в природата, както видяхме, се осъществява чрез метода на отложеното освобождаване.

#Natura2000NewHorizons

 

 

 
 
 
 
програма