предавания контакти
 
12:00
12:35
13:10
14:20
Посредници между земята и небето
Завещанието на свещените Рудари

  Пролет за Брадатите лешояди в СЦ – „ Зелени Балкани” - Стара Загора
Четвъртък, 26 Март 2020 18:31
 

 


С две яйца се сдоби за първи път двойката брадати лешояди, отглеждана в СЦ на „ Зелени балкани” - Стара Загора.

- Д-р Христина Клисурова- СЦ – „ Зелени Балкани” - Стара Загора:

„ В СЦ на „ Зелени Балкани” живее единствената двойка брадати лешояди в България. Тя е при нас от 2008 г. Всяка година от 2018 се радваме на малки, които са излюпени от тази двойка. Тази година за разлика от миналата имаме две яйца, от които вече се излюпи едно малко. То беше излюпено с асистирана помощ от екипа на центъра. Правим това, защото в природата нормално първото, второто, дори и третото поколение на лешоядите има голям риск да не оцелее, заради неотложността на възрастните, които с годините натрупват опит как да отглеждат малките”

Тъй като видът брадат лешояд е изключително ценен за природата както на България, така и на Европа, и у нас и в световен мащаб се прилага методът на асистираното излюпване -информира още Д - р Клисурова.

  • Д-р Христина Клисурова - СЦ – „ Зелени Балкани” - Стара Загора:

„ При напукване на яйцето то се взема в инкубатор, след което, когато настъпи момента, пилето се излюпва пред погледа на екипа на центъра. Ще отглеждаме малкото не повече от седем дни в инкубатора. След това най -  вероятно ще го върнем на родителите, но ако се излюпва второ малко тогава трябва да решим, кое от тях да изпратим на двойка брадати лешояди, които се намират в Австрия. Това са възрастни птици, които вече не се размножават, но те продължават да отглеждат малки. То този начин помагат на програмата, която е събрала в себе си много европейски оранизации и всички ние, включително и „ Зелени Балкани” за възстановяване на вида, като в настоящия момент малките, които биват излюпвани в рамките на тази програма от двойки, които са в СЦ, и зоопаркове биват или освобожадвани в природата на място, където в момента работи програмата в Алпите и Испания. Или отиват в рамките на програмата, като родителски двойки, от които се излюпват малки. Идеята е да имаме на затворено една стабилна група родители, която ежегодно да дава определен брой сигурни малки. Имаме желанието от страна на нашите партьори и обещанието програмата да започне да работи в България по отношение на освобождаването на малките. Тогава голяма част от тях ще бъдат освободени тук. Към настоящия момент „ Зелени Балкани „ работят за възстановяване на черния лешояд, която е още една стъпка към програмата за възстановяване на брадатия лешояд. Пилето е добре, има завиден апетит. Малко по – рано го изместихме от инкубатора в един специален кувьоз, тъй като то е достатъчно голямо и температурата, която е в кувьоза му е малко по – висока.”

Точно седем дни след първото бебе брадато лешоядче, в Спасителния център на Зелени Балкани се излюпи и второто яйце на двойката,дошло на бял свят отново с помощта на екипа на Центъра .В същото време,след отглеждане в инкубаторите, на двойката бе върнато в гнездото и вече поукрепналото първо малко.И за огромна радост на всички , родителите веднага го приеха .Предизвикателствата обаче тепърва предстоят, тъй като ще се наложи родителската двойка да бъде научена как да отгледат и двете малки.Защото обичайно в природата семейството отглежда само по едно пиле. Заради усложнената обстановка с корона-вируса опцията с готовата приемна родителска двойка в Австрия отпадна.В поредното предизвикателство екипът на СЦ няма да е сам.Ще бъде под вещото наставничество на Алекс Лопис/ Alex Llopis/, от ВиСиЕф/VCF/ и консултант по въпросите на размножаването на брадатите лешояди! 

#Natura2000NewHorizons
 

 
 
 
 
програма